2016-06-03 12:39:23• hírek • Szatmar.ro

Folyami tüskésrája született a Nyíregyházi Állatparkban

Az anya 90-100 napig hordozta a kicsinyét, mely 8-10 cm-es nagyságban született meg s világrajövetele után azonnal megkezdte önálló életét.

A ráják az egyik leginkább alkalmazkodó fenéklakó halak csoportjába tartoznak; 382 faja közül 16 az édesvízi körülményekhez rendkívül jól alkalmazkodott, ilyen a folyami tüskésrája (Potamotrygon motoro)  is, mely előnyben részesíti a nem túl gyorsan áramló, lágy talajú édesvizeket.

A Dél-Amerika nagyobb folyóiban előforduló állat halakkal, rákokkal, apró férgekkel táplálkozik. A kifejlett egyed átlagosan 50-60 cm és 10kg-os, de figyeltek már meg a természetben 100cm-es 15kg-os porcoshalat is.

A hát-hasi irányban lapított állat valósággal repül a vízben. A mellúszók összeolvadtak a testtel és a fejjel, s ezek a nagy felületű úszók segítik az állatot az úszásban.

A ráják egyes fajai rendkívül veszélyesek, mert farkuk végén méregtüske található. Ha veszélyben érzik magukat, akkor a farkuk lengetésével támadnak, és így próbálják a tüskét támadójukba szúrni.

A ráják különféle képen szaporodhatnak, a folyami tüskésrája félelevenszülő azaz a tojások a testében kelnek ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: