2011-10-23 14:24:48• hírek • Szatmár.ro

Folyamatosan jelzik a visszaéléseket az RMDSZ zöld vonalán

A hétvége folyamán is működtetett telefonos ügyelet során elsősorban az etno-kulturális adatokkal kapcsolatos visszaéléseket jeleztek a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnél - nyilatkozta Kolozsváron Kovács Péter. A főtitkár szerint a Szövetség munkatársainak az időben jelzett problémákat sikerült orvosolniuk, hiszen a panasztevőknek minden esetben igazuk volt.

A legtöbb jelzés Kolozs, Bihar, Szatmár, Maros és Bákó megyéből érkezett, a leggyakoribb probléma, hogy a számlálóbiztos nem kérdez rá az etnikumra, az anyanyelvre és a felekezeti hovatartozásra. „Az erre vonatkozó kérdésekre valóban nem kötelező válaszolni, de a számlálóbiztosnak ezeket kötelező módon fel kell tennie" - hangsúlyozta Kovács, majd hozzáfűzte: a romániai magyar nemzetközösség szempontjából éppen ezek az adatok a meghatározók, fontos, hogy minden magyar ember ragaszkodjon ahhoz, hogy ezeket is rögzítsék. Az is előfordult, hogy a nemzetiségnél automatikusan a románt regisztrálták, ami egyértelmű visszaélés, hiszen nem érvényesül a válaszadó szabad akarata.

Kolozsváron egy kérdezőbiztos radírozható golyóstollal írta be az adatokat, amit a kérdezett azonnal jelzett. László Attila, az RMDSZ alpolgármestere bekérette a szóban forgó kérdezőbiztos által kitöltött űrlapokat, annak érdekében, hogy ellenőrizze, nem történt-e visszaélés. „Ismételten felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy a számlálóbiztosoknál külön a népszámlálásra legyártott golyóstoll található, ezzel kötelesek beírni adatainkat. Amennyiben azt tapasztalják, hogy a számlálóbiztos más írószert használ, biztosítsunk számára mi golyóstollat" - hangsúlyozta a Szövetség főtitkára.

Egy másik gyakran felmerülő probléma, hogy a biztosok nem hajlandók regisztrálni az időszakosan külföldön élő, kettős állampolgársággal rendelkező családtagok adatait. Ez szabálytalan, nem felel meg a kormány által elfogadott népszámlálási metodológiának.

Népszámlálás Romániában - fotó: MTI

A zöld vonalon többször jelezték, hogy a számlálóbiztos ceruzát használt, ami az adatok utólagos módosításához vezethet.
Kovács Péter nyilatkozatában minden magyar ember segítségét kérte: „Amennyiben értesítjük a családtagokat, szomszédokat, barátokat, munkatársakat, hogy a magyar közösség számára melyek a kényes pontok, mire kell odafigyelni, akkor meg tudjuk akadályozni a tájékozatlanságból vagy rosszindulatból elkövetett visszaéléseket. A minden magyar számít nem csak egy politikai szlogen, ez egy valóság kell hogy legyen mindannyiunk számára. Az RMDSZ segít, de csak akkor tud beavatkozni, ha tudomása van a gondokról, ezért arra kérünk mindenkit, hogy jelezzék a rendellenességeket az RMDSZ megyei szervezeteinél vagy az ingyenesen hívható 0800802009-es telefonszámon - mondta a politikus.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: