2019-03-27 13:24:28• hírek • Bede Emőke

Folyamatosan balhézott a részeg férj, a rendőrök közbeléptek

Újabb ideiglenes távoltartási végzést kellett kiállítania a rendőröknek: az előző esetekhez hasonlóan most is egy alkoholtól agresszívvá vált férjről van szó.

A hatóság közleménye szerint a nagykárolyi rendőrséget arról értesítette egy 44 éves mezőfényi nő, hogy férje rendszeresen lerészegedik, erőszakossá válik és folyamatosan balhézik. Mivel az intézkedő rendőrök úgy ítélték meg, hogy a férfi magaviselete által veszélyezteti a nő testi-lelki épségét, úgy döntöttek, hogy ideiglenes távoltartási végzést állítanak ki ellene.


Az 5 napig érvényes távoltartási végzést a rendőr abban az esetben állíthatja ki, ha úgy véli, hogy a család bármelyik tagjának személyi szabadságát vagy testi-lelki épségét veszélyezteti a vele egy háztartásban élő másik személy. Ilyenkor egy 21 kérdésből álló kérdőívet alapul véve feltérképezik a helyzetet, majd az eredményeket kiértékelve, a törvény adta keretek között dönthetnek arról, miként orvosolják azonnal a helyzetet.


A végzés kiállításához nincs szükség bírósági beleegyezésre, azonban a rendőrnek kötelessége az ügyet 24 órán belül továbbítani az területileg illetékes ügyészségre is. Az említett állami szervnek a törvény értelmében 48 órája van arra, hogy döntsön: ha indokoltnak tartja az intézkedést, akár meg is hosszabbíthatja a végzés érvényességét, viszont ha úgy ítéli, a családtagok nincsenek veszélyben, semmissé is teheti azt. Természetesen az ügyészség döntését meg is lehet fellebbezni, erre az agresszornak maximum 48 órája van. A döntéstől függetlenül az ügyésznek mindenképp tájékoztatnia kell az eredményről az esetben eljáró rendőrséget is. A végzés mellett értelemszerűen bűnügyi eljárást is indíthatnak az elkövető ellen.


2009 és 2016 között Romániában 1 374 személy vesztette életét a családon belül elszenvedett brutalitás miatt, épp ezért fontos, hogy a bántalmazottaknak legyen hova segítségért fordulniuk, és ne kelljen napokig egy ügyészségi döntésre várniuk. Az ideiglenes távoltartási végzés erre kínál átmeneti megoldást, ám ehhez fontos az is, hogy az áldozatok merjenek kilépni ebből az áldatlan helyzetből, merjenek a hatósághoz fordulni segítségért.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: