2013-08-20 14:51:47• hírek • Póti Orsolya

Folkszínpad is lesz a Partiumi Magyar Napokon

A Szatmárnémeti Magyar Demokrata Ifjúsági Szövetség szervezésében több órás néptáncbemutató, majd táncház várja a Kossuth-kertbe kilátogatókat augusztus 24-én, a XII. Partiumi Magyar Napok alkalmából.

Szombat délután 15 óra és 18 óra között igen színesnek ígérkező népdal- és néptáncbemutatókra kerül sor a Babytrend színpadon (Kisszínpad). A rendezvény, amelyre olyan vidékekről érkeznek fellépők, mint Magyargéres, Szatmárnémeti, Szilágycseh, Sarmaság, Nagyvárad, Fény és Szilágysámson, közel 150 néptáncosnak és három népdalénekesnek ad lehetőséget a bemutatkozásra - tudtuk meg Kása Zsolt néptáncoktatótól, az esemény főszervezőjétől.

A program igen különlegesnek ígérkezik, hiszen szatmári táncoktól kezdve, a szilágysági, a mezőségi táncokon keresztül, egészen a felcsíki táncokig minden lesz.

A Kása Zsolt vezette Magyargéresi Néptánccsoport felcsíki táncokkal készül a Partiumi Magyar Napokra, Koncz Kriszta népdalénekestől pedig egy magyarszováti dalcsokrot hallhatunk.

A szilágycsehi Berekenye Néptánccsoport tövisháti és krasznai, azaz szilágysági, Berettyó-menti és szatmári táncokat mutat be, valamint két tematikus előadással is készül. Az egyik keretében magyarózdi és szászcsávási cigánytáncot jár a csoport, a másik pedig egy „Tűztánc" lesz, tájékoztatott Szőke Anna néptáncvezető.

Bai Attilától, az Illegető Néptánccsoport vezetőjétől megtudtuk, a Sarmaságról érkező csoport - hat pár - szilágysági és mezőségi táncokkal készül erre az alkalomra, a nagyváradi Csillagocska Néptánccsoport vezetője, Benedek Árpád pedig elmondta, hogy csoportja nem csak néptáncokkal fog bemutatkozni.



„A Csillagocska Néptánccsoport vajdaszentiváni, felcsiki és sárréti táncokat mutat be a XII. PMN-en, ezenkívül zenekarunk Küküllő menti népzenével készül, szólóénekesünk, Molnár Krisztina pedig széki népdalokat ad majd elő" - magyarázta Benedek, akitől azt is megtudtuk, hogy a táncházat ő vezeti majd, és a talpalávalót a Csillagocska Zenekar szolgáltatja.

A lassan két éve létező fényi Gerlice Néptánccsoport Kozma János irányításával egy széki és egy mezőségi csárdást mutat be, valamint egy lány körtánccal is készül.

A 2009-ben alakult szilágysámsoni Csígeres Hagyományőrző Néptánccsoport tagjaitól tövisháti páros táncot, szilágysági cigány táncot, szilágysági verbunkot láthatunk majd, és egy népdalcsokrot ad elő Bálint Boróka - tudtuk meg Bálint Szilárdtól.

A bemutatók után, este 19 órától táncház veszi kezdetét Benedek Árpád irányításával. A rendezvényre kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel várnak a szervezők.

A 12. Partiumi Magyar Napok támogatói:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: