2012-12-06 09:27:50• hírek • MTI

Földrengést is jelezhetnek az okostelefonok

Új alkalmazással bővítenék az okostelefonok tudástárát amerikai kutatók, akik a földrengések előrejelzését és a már lezajlott rengések elemzését várják az eszköz fejlesztésétől.

A Kaliforniai Egyetem Berkeley Szeizmikus Laboratóriumának kutatói szerint a mobiltelefonokba szerelt gyorsulásmérő alkalmas a rengések detektálására.

Fejlesztés alatt áll a laboratóriumban egy olyan alkalmazás, amely rögzíti is a rengéseket, majd egy központi szervernek elküldi az adatokat. Ha figyelembe vesszük a használatban lévő okostelefonok nagy számát, akkor igen sok részletes adathoz lehetne hozzájutni ezen a módon arról, hogy ki, mit és hol észlelt - vélekednek a kutatók. Szerintük sokat segíthetne a kaliforniai földrengések előrejelzésében egy ilyen rendszer, ráadásul a jövőre vonatkozó kockázatértékelést is lehetővé tenné.
Munkájukról az Amerikai Geofizikai Egyesület találkozóján számoltak be, amely a földtudományokkal foglalkozó kutatók legnagyobb éves gyűlése a világon.

"Jelenleg 5-ös erősségű földrengést tudunk detektálni, de ha a jövőben jobb gyorsulásmérők kerülnének az okostelefonokba, akkor ennél kisebb rengéseket is észlelhetnek" - idézte Qingkai Kongot, a kutatók egyikét a BBC hírportálja.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: