2019-05-01 07:41:56• hírek • Szatmár.ro

Földrengés volt szerda reggel Zilahon

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földrengés rázta meg a Szilágy megyei megyeszékhelyet.

A Román Földtani Intézet jelentése szerint a földmozgás csupán 10 kilométerrel a felszín alatt történt. A 9 órakor történt rengést Zilahon és környékén is jól lehetett érezni.


"Az ember nem él át minden nap ilyesmit... Épp reggelire készültünk, amikor hallottunk egy robajt, aztán 3-4 másodpercig éreztük a mozgást, csörömpöktek a poharak a konyhaszekrényben. Kinéztünk az ablakon, a szomszéd épületekből is kijöttek az emberek. Szerencsére nem keletkezett anyagi kár sehol, de az ijjedtség, pánik eleinte elég nagy volt" - nyilatkozta az éppen Zilahon tartózkodó szatmári Székely Zsolt a Szatmár.ro-nak.  
 

A Richter-skála szerinti 4-4,9-es erősségű rengésekkor a csillárok kilengenek, morajlás hallatszik, károk csak ritkán keletkeznek. A Wikipédia szerint évente átlagosan 6200 ilyen földmozgás történik bolygónkon.
 

Romániában az utóbbi időben a legnagyobb rengés 5,8-as erősségű volt, 2018 októberének a végén, Vrancea megyében.
 

A romániai hatóságok szerint szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának. A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, több mint négy évtizeddel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: