2010-02-27 11:32:43• hírek • MTI/AP/Reuters/dpa

Földrengés és szökőár-riadó

Nagy erejű, a Richter-skála szerinti 8,8-es földrengés volt szombat hajnalban a Csendes-óceánban, Chile partjainál; az első jelentések szerint a földmozgás következtében legkevesebb hat ember meghalt. A hatóságok szökőárriadót léptettek érvénybe.

A rengés epicentruma Chile egyik legnagyobb városától, Concepcióntól 100 kilométernyire északkeletre - a fővárostól, Santiagótól bő 300 kilométerre délnyugatra - volt, csaknem 60 kilométeres mélységben.
Michelle Bachelet chilei államfő közölte, az első hírek szerint hatan vesztették életüket a földrengésben, de figyelmeztetett: tartani lehet tőle, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedni fog.

Szerte a dél-amerikai országban áramkimaradások voltak, megszűnt a telefonösszeköttetés, és akadozik a víz- és gázszolgáltatás. Károk keletkeztek az utakban, hidakban, épületekben - Santiagóban néhány épület összedőlt -, de a pusztítás pontos mértéke három és fél órával a földrengés után még nem volt ismert. A földmozgás helyi idő szerint éjjel fél 4-kor - közép-európai idő szerint reggel fél 8-kor - történt. A kormány nyugalomra intette a lakosságot.

A csendes-óceáni cunamielőrejelző központ közölte, hogy a földrengés szökőárt váltott ki, amely akár pusztító hatású is lehetett a part menti vidékeken. Előzőleg szökőárriadót léptettek érvénybe Chilére és Perura vonatkozóan. Ezzel egyidejűleg cunamiveszélyre vonatkozó - alacsonyabb szintű - figyelmeztetést adtak ki a Chilétől és Perutól északra elterülő országok, Ecuador, Kolumbia, Panama és Costa Rica csendes-óceáni partvidékére vonatkozóan.
A földmozgást a Csendes-óceántól távolabb fekvő, Chilével szomszédos Argentínában is érezni lehetett.

FRISSÍTVE

Legkevesebb 17 ember vesztette életét a szombat hajnalban Chile csendes-óceáni partjainál történt földrengésben - közölte a chilei rádió. Az első hírek még 6 halálos áldozatról szóltak.

Az amerikai földtani intézet közölte: két utórengés rázta meg Chile középső és déli partvidékét a Richter-skálán mért 8,8-es erősségű hajnali földmozgás után. Az első a mérések szerint elérte a 6,9-es erősséget, ennek epicentruma a parttól távolabb, Concepcióntól 210 kilométerre délnyugatra volt, a fészke pedig 39 kilométer mélyen.
Egy másik, 5,5-es utórengést is észleltek. Ennek epicentruma szintén az óceán alatt volt, a part menti nagyvárostól, Valparaisótól 45 kilométerre, a fővárostól bő 80 kilométerre nyugatra.

FRISSÍTVE

Legkevesebb 47 halálos áldozata van a szombat hajnali chilei földrengésnek - jelentette be Michelle Bachelet chilei elnök. Az államfő szükségállapotot hirdetett az elemi csapás miatt.

Hírek szerint a fővárosban, Santiagóban és a csendes-óceáni partokhoz közelebb fekvő Concepciónban súlyos károkat okozott a Richter-skála szerinti 8,8-es erősségű földrengés.
Brazil és perui légügyi illetékesek közlése szerint bezárt a santiagói nemzetközi repülőtér, minden járatot töröltek.
A szökőár veszélyére figyelmeztető, a földrengés után Ecuadorra, Kolumbiára, Panamára és Costa Ricára vonatkozó érvénnyel kiadott riasztást kiterjesztették egész Közép-Amerikára és francia Polinéziára.

FRISSÍTVE

Kétméteres és annál nagyobb cunamihullám csapott le szombaton több chilei város partszakaszára, Talcahuanónál elérte a 2,34 méteres magasságot.

A szökőár húsz perccel azután érte el Talcahuanót és tíz másik óceánparti települést, hogy hajnalban egy 8,8 erősségű földrengés rázta meg a dél-amerikai ország középső részét.
A Csendes-óceán szinte teljes térségében, többek között Hawaii-szigeten, Japánban, Ausztráliában és a Fülöp-szigeteken szökőárriadót hirdettek a chilei földrengés után. Szakértők becslése szerint helyi idő szerint délelőtt - közép-európai idő szerint késő este - éri el az árhullám Hawaiit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: