2009-04-26 16:39:55• hírek • MTI/AP

Földrengés Romániában

A Richter-skála szerint 5,3-es erejű földrengés rázta meg szombaton Románia középső és keleti részét - közölte a romániai geofizikai intézet.

Este fél kilenc előtt öt perccel mozdult meg a föld. A rengés epicentruma Vrancea megyében, Bukaresttől mintegy 120 kilométerre északkeletre volt, fészke pedig 120 kilométerrel a föld felszíne alatt.

A földrengést érezni lehetett Bukarestben, a Fekete-tenger partján fekvő Konstancában, Brassóban, Jászvásáron (Iasi), Galacon (Galati) és Brailában. Moldovában és Bulgáriában ugyancsak érezni lehetett a földmozgást. A Bulgária északi és északkeleti részén érezhető földrengést 4-es, 5-ös erősségűre becsülte a bolgár geofizikai intézet.

Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés, de egyes helyeken pánikba esett a lakosság és utcára menekült, amikor bútorok megremegtek és tárgyak estek le. A bukaresti nemzeti színházban 15 percre megszakították az előadást.

Bukarestben mintegy 400 olyan épületet tartanak számon, amely földrengés esetén összeomolhat.  
Romániában a legutóbbi súlyos földrengés 1977-ben volt: a fővárosban súlyos károkat okozott és 1500 ember életét oltotta ki. A Richter-skálán 7,2-es fokúnak, a korszerűsített Mercalli-skálán pedig 9-10-es erejűnek mért földmozgás epicentruma a Vrancea-hegységben - a Kárpát-kanyar külső, keleti-délkeleti hegyvidéke alatt található és szakemberek által "hagyományosnak" tekintett rengésfészekben - volt akkor is.

A tengerparton is érezni lehetett a rengést

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: