2018-09-06 06:38:21• hírek • Oszkó Viktória

Földön, vizen, levegőben: akció a szemétmentes Szatmárért! Let's do it, Romania!

Ahogy minden év szeptemberében, idén is két fontos környezetvédelemmel kapcsolatos napot kell megemlítenünk.

Az egyik a takarítás világnapja, amelyet idén szeptember 23-án ünneplünk, a másik pedig a szeptember 16-22. közötti időszakban aktuális európai autómentes nap. Idén úgy döntöttek, összekapcsolják a két eseményt, ráadásul egy kis mozgásra is csábítják az embereket a hulladékmentes környezetet népszerűsítő és szorgalmazó mozgalom, a Let’s do it, Romania! keretében.


Lényegében egy szokásos évi, nagy volumenű szemétszedési akcióról van szó, amit idén még hatékonyabbá szeretnének tenni úgy országos szinten, mint a megyében. Éppen ezért a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség azzal az ötlettel állt elő, hogy a szemétgyűjtést a lehető legtöbb mozgásforma gyakorlása mellett valósítsák meg az aktivisták, résztvevők és támogatók.


Bő egy hét múlva, szeptember 15-én reggel 9.00 órától a megszokott gyülekezési helyen, a Decebal híd lábánál, a bal töltésoldalban indul majd az akció. Ki-ki másként közelíti majd meg a területet: várnak bicikliseket, gyalogosokat és a vízi sportok szerelmeseit is, akik kajakkal érkeznek majd a helyszínre.


A cél az, hogy egészen Vetésig haladva a lehető legnagyobb mennyiségű szemetet gyűjtsék össze. Békéssy Erzsébet, az ügynökség igazgatója elmondta, minél kevesebb szemetet sikerül összeszedni, annál nagyobb lesz az öröm, hiszen az azt jelentené, minden rendben van a környezetünkben és odafigyelünk arra, ami körülvesz bennünket.


Az óvodák és iskolák is be vannak vonva a programba, de ezúttal nem a már jól ismert módon. Nem fogják a gyerekeket autókkal külön gyűjtési pontokra szállítani, hogy ott tevékenykedjenek, hanem mindenki a maga oktatási intézménye körül fog sürögni-forogni. Magyarán szólva az elképzelés az, hogy mindenki a saját maga háza táját tegye rendbe és óvja környezetét, gyűjtse a hulladékot szelektíven, ezzel is megakadályozva azt, hogy a nem kívánatos anyagok a természetet szennyezzék tovább.


A szelektíven gyűjtött hulladékot az ügynökség szívesen átveszi majd, hogy a Határtalan zöld folyosó elnevezésű projektben felhasználásra kerüljön, melynek általános célkitűzése az alsó Szamos határmenti övezeteiben található természeti örökség megőrzése, védelme és népszerűsítése az ökoturizmus és környezetvédelmi nevelő tevékenységek által. Többek között egy, a Szamoson átívelő, PET-palackokból felépített hidat is megálmodtak a képviselők (a projekt részletes leírását és további információkat a témáról az alábbi linkre kattintva találsz).


Persze, mint minden évben, idén is számítanak az önkormányzatok támogatására, hiszen az ő feladatuk is, hogy példát mutassanak és megszabjanak egy haladási irányt annak érdekében, hogy civilizált, tiszta környezetben nőhessenek majd fel a következő generációk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: