2010-11-16 12:08:33• hírek • Szatmar.ro

Földgondok és pénzhiány

Az alprefektus, Pataki Csaba kedd reggeli fogadóóráján a legtöbben földügyi gondok miatt keresték fel az elöljárót.

Az egykor államosított területek ügye úgy tűnik, a mai napig nem oldódtak meg. Serban Olga Szatmárnémeti lakos például már tíz éve járja a hivatalokat annak érdekében, hogy megkapja az őt megillető területeket. Családjának Tasnádon erdeje is volt, ennek visszaigénylésének ügyében azonban már feladta a harcot, mivel hosszú ideje nem történt előrelépés. A szatmárnémeti mellett található Sárerdőn egy 1,6 hektáros területük volt, amit viszont minden áron szeretne visszakapni. Az egy évtizede folyó kérvényezések ideje alatt különböző válaszokat kapott indoklásként, amiért még nem juthat jogos tulajdonának birtokába. Állítása szerint legutóbb például azt a választ kapta az illetékes helyi bizottságtól, hogy az említett telken templomot építettek, így más területen kap majd földet. Serban elmondta, ez egy valótlan állítás, mivel semmilyen templomot nem építettek családja egykori telkére. A 2006 óta kárpótlásra jogosult nő a nagyváradi népbírósághoz is segítségért fordult. A válasz szerint, amennyiben eredeti telkét nem kaphatja meg, más földterületre jogosult.

A helyi bizottság figyelmen kívül hagyva az egykori telek minőségét, az idős hölgynek a pusztadaróc térségében lévő, „gosztát" földből kívánja visszaszolgáltatni az 1,6 hektáros területet. Serban az alprefektus segítségét kérte az ügyben, mivel nem ért egyet azzal, hogy egy értéktelen „szemétdombból" kapjon egy részt. Van elég szabad telek a Sárerdőn, adják vissza onnan a jogos tulajdonomat - mondta az idős nő.

Pataki megígérte, hogy közbenjár az ügyben és a helyi bizottságot kérni fogja nyújtson számára megfelelő telket az egykor államosított földjéért cserébe.

Fekete István szatmárnémeti lakos ügye már kissé pikánsabb. A középkorú férfi elmondása szerint húsz év után visszakapott egy hozzávetőleg másfél hektáros földterületet Nagymajtény határában. A tulajdonlappal rendelkező férfi azonban nem tudja pontosan melyik telek az övé, honnan, meddig terül el ez. A prefektusi hivataltól követelte, hogy küldjenek ki topográfust, aki felmérje és megmutassa neki, hogy melyik parcella is pontosan az övé.

Az elöljáró miután közölte a panaszossal, hogy a prefektusi hivatal nem rendelkezik saját topográfussal, illetve nem is az ő hatáskörük a terület kijelölése, a haragos Fekete közölte, nem hajlandó földmérőt fizetni, mivel a visszakapott földterület nem ér annyit, amennyibe a szakember kiszállása kerülne. Az alprefektus azon ajánlatára, hogy ebben az esetben kérdezze meg a szomszédos telkek tulajdonosaitól, hogy meddig terjed az ő tulajdona, a férfi dühösen közölte, hogy nem ismeri a szomszédokat, majd ismételten azt hangsúlyozta, hogy követeli a prefektusi hivataltól egy földfelmérő kiküldését a helyszínre. A negatív válasz hallatán közölte: Bukarestbe fogok írni, hogy tudják meg ott fenn is, hogy maguk itt Szatmáron semmit sem csinálnak!

Egy szintén nem a prefektusi hivatal hatáskörébe tartozó problémával többen is megjelentek a fogadóórán. A megyében ugyanis már július óta nem kapták meg a szociális gondozóknak járó juttatást. Bojan Agneta elmondta, Királydarócon 33 fogyatékos él, akiknek gondozására már több hónapja egyetlen lej sem érkezett.

Az alprefektus elmondta, tisztában vannak a helyzettel, azonban ez megyei-, illetve központi probléma. Az elmaradt összegeket visszamenőleg megkapják a lakosok, amint ezt a kormány jóváhagyja, illetve átutalja.


Még mindig nem született megoldás mindenki számára az egykor államosított földek ügyében
Még mindig nem született megoldás mindenki számára az egykor államosított földek ügyében


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: