2011-01-28 11:07:16• hírek • Szatmár.ro

Földek, külföldi tulajdonban

Az olaszok viszik a prímet a megyében a külföldi földtulajdon tekintetében.

Hivatalosan csak 2014-ben vásárolhatnának mezőgazdasági területet nem romániai lakhellyel rendelkező külföldiek, a törvény viszont nagyon egyszerűen ki lehet játszani: elég egy céget bejegyeztetni az országban, amelynek egyik társtulajdonosa román állampolgár legyen.

A Szatmár Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság összesített adatai alapján eddig nem kevesebb, mint 12 000 hektárt vásároltak fel külföldiek a tájegységben, és ez a tendencia tovább fog folytatódni. Egyelőre azonban stagnál a jelenség, ugyanis a gazdasági válság következtében megálltak a földtranzakciók - a tulajdonosok kivárnak, nem akarják „elpotyázni" területeiket.

A képzeletbeli toplista élén az olasz „befektetők" állnak, azaz ők vásárolták fel a legtöbb parcellát a megyében - az előbbi idézőjel azért indokolt, mert többségük nem végez semmilyen tevékenységet az adott területen, csak a szubvenciót veszi fel érte. Németországi és osztrák mezőgazdasági cégek is nyitottak fiókvállalatot már tájegységünkben. Az országos adatok szerint Románia mezőgazdasági területének 1 százaléka van külföldi tulajdonban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: