2014-11-04 18:14:46• hírek • Kocsis Zoltán

Földalatti parkoló a városközpontban - elkészült Szatmárnémeti fejlesztési stratégiája

Közel egy éves munka után elkészült és kedden be is mutatták Szatmárnémeti következő 10 évet magába foglaló fejlesztési stratégiáját. Sajnos azonban mindez csak egy javaslat,  semmilyen kötelező jellege nincs...

A tanulmány elkészítésében olyan nemzetközi intézmények is részt vettek, mint az Olasz Nemzeti Urbanisztikai Intézet vagy a dániai székhelyű Lakástervezők Nemzetközi Szövetsége, a munkálatokat pedig angliai és kanadai intézmények felügyelték. Az európai uniós támogatással finanszírozott program keretein belül Szatmárnémeti mellett az olaszországi Foggia és Abruzzo, a görögországi Kavala, a montenegrói Herceg Novi, a szerbiai Temerin és moldovai Balti, valamint Nagybánya stratégiája is elkészült.

A bemutató elején Dorel Coica polgármester üdvözölte a tanulmányt és köszönte készítőinek munkáját - majd el is hagyta a termet. Aztán követte "jó példáját" Marcela Papici alpolgármester is. A helyi közigazgatás részéről így hát maradt néhány tanácsos, köztük Magyar Lóránd és Maskulik Csaba.

A stratégia - készítői szerint - igyekezett figyelembe venni Szatmárnémeti költségvetési lehetőségeit, amelyet negatívan érint, hogy Szatmár megye lakosainak jövedelme elmarad az országos átlagtól. Éppen ezért fokozottan fontos a sikeres uniós pályázatok készítése, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása, emelték ki.

A stratégia elkészítésekor figyelembe vettek különböző regionális, országos és európai kontextusokat is a károsanyag-kibocsátástól az iskolai lógásokon keresztül a sebezhető társadalmi rétegek szűkítéséig. Nem hagyhattak figyelmen kívül fontos európai irányelveket sem, mint amilyenek a közép- és kisvállalkozások támogatása, a környezetvédelem vagy a foglalkoztatottság, a szociális inklúzió és a közigazgatás hatékonyságának növelése.

Dióhéjban összefoglalva a stratégia négy nagy terület mentén készült: infrastruktúra, környezetvédelem, turizmus és szociális-gazdasági helyzet. Szatmárnémeti egyik leghátrányosabb pontja az infrastruktúrája, ezért ezen a téren fogalmazódtak meg a leglátványosabb elképzelések. Első számú prioritások közé tartozna a kerülőút, egy Nyíregyháza - Szatmárnémeti - Nagybánya, valamint egy Halmi - Szatmárnémeti - Torda gyorsforgalmi út. A városon belül szükség lenne egy harmadik hídra a közúti közlekedés számára a Strand környékén, továbbá egy másik hídra az új központ közelében a kerékpáros és gyalogos közlekedés számára. A kerékpáros közlekedés amúgy is komoly fejlesztésekre szorul - állapítja meg a tanulmány, amely a Vashídat is átalakítaná, hogy a bringások és a gyalogosok számára használhatóbbá váljon. A városon belüli kerékpárutak kialakítása mellett javallott lenne egy-egy út Batiz, illetve Szatmárhegy irányába.

A közúti közlekedés fejlesztése és a forgalom tehermentesítése érdekében több szintes (föld alatti vagy fölötti) parkoló építését is javasolja a tanulmány a régi vagy az új központban, valamint egy-egy buszállomás kialakítását a Gőzfűrész, illetve a Fabrici utcák környékén. A Sugárút és a Temető (Cimitirilor) utcák közötti földalatti átjáró a gyalogosközlekedést segítené elő.

A stratégia megállapítja, hogy jelenleg Szatmárnémeti kevéssé használja ki a geotermikus lehetőségeit, azaz a termálvizet. Ennek érdekében a Sárerdőn lehetne kialakítani egy balneológiai központot, ami a tudományos kutatás és a turizmus egyik pillére is lehetne egyben. A termálvizet fűtésre is lehetne használni, ami az energiatakarékosság másik fontos pontja lehetne a lakások szükséges hőszigetelése mellett.

A tanulmány szerint Szatmárnémetiben problémás a hulladék szelektív gyűjtése is, a 72 oldalas stratégia pedig akár egy közúti közlekedés elől lezárt városközpont lehetőségét is felvázolja.

És hogy milyen víziót képzelnek el a stratégia készítői Szatmárnémeti számára 2025-re? Szerintük Szatmárnémeti egy - főleg gyógykezelések terén - ismert kutatási központ lehetne, ahol az inklúziv gazdaság egyik alapja a geotermikus kincsek és a Szamos jelentette idegenforgalmi potenciált kamatoztató turizmus lehetne.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: