2013-02-06 14:29:38• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Fókuszban március 22.

A hét közepén közel 70 labdarúgó válogatott lép pályára felkészülési és (Ázsia-kupa )selejtező meccsen. Magyarország és Románia egyaránt semleges pályán csap össze Fehéroroszországgal illetve Ausztráliával - ám mindkét fél fejében már a március 22-ére beütemezett, egymás elleni budapesti meccs jár.

Magyarország a törökországi Belekben Fehéroroszországgal méri össze erejét. Miután a keretből a csapat két korábbi csapatkapitánya, Gera Zoltán és Juhász Roland is hiányzik, ezért a karszalagot Hajnal Tamás vagy Dzsudzsák Balázs viselheti szerdán. A távollévők között szerepel még a múlt héten a Greuther Fürth-höz szerződött Varga József, aki a német csapat vezetőinek kérésére nem utazott haza a válogatotthoz, mivel a bajor klub orvosai egy korábban szerzett egészségügyi problémát találtak a játékosnál.

"Injekciózták a bokámat és gyógyszert is kaptam, s bár a legutóbbi edzőmérkőzésünk elején még nagyon fájt, hetvenöt percet így is tudtam játszani, és az edzőm is nagyon elégedett volt a teljesítményemmel" - fogalmazott a sérüléssel küszködő Dzsudzsák, aki szerdán 50. válogatottságát ünnepelheti.

"Sajnálom, hogy két fontos játékosunk, Zoli és a Roland  hiányzik" - jelentette ki Hajnal Tamás is.

A keret egyik újonca Böde Dániel, a Ferencváros csatára, aki jó formában várja a szerdai esetleges bemutatkozást. "Hét felkészülési meccsen öt gólt lőttem, különösen a Kijevnek rúgott kettőre és a Basel elleni egyre vagyok büszke, mert ezeket mégiscsak nemzetközileg jegyzett csapatok ellen sikerült elérni. Bízom benne, hogy játéklehetőséget kapok, és be tudom bizonyítani, hogy helyem van a válogatottban" - fogalmazott a támadó.

Egervári Sándor szerint annak ellenére, hogy felkészülési mérkőzés lesz a szerdai, a fehéroroszok ellen is a győzelem az elsődleges cél. "Szeretnénk támadásban és védekezésben is kijavítani, azokat a hibákat, amelyek a legutóbbi mérkőzéseken előfordultak, és megpróbálunk előrelépni a román és a török mérkőzésig. A csapatot elsősorban mentálisan és taktikailag kell felkészíteni, nem fizikailag" - mondta a kapitány, aki szerint előnye is lehet annak, hogy Belekben kevés néző előtt játszhat a válogatott. "Minden rosszban van valami jó. Jobban szerettük volna, ha sok néző előtt tudunk felkészülési meccset játszani. Így azonban talán jobban fel tudunk készülni a románok elleni nézők nélküli meccsre" - folytatta Egervári.

A magyar válogatott történelme során egyszer csapott össze Fehéroroszországgal, 2002-ben Debrecenben a szovjet utódállam csapata 5-2-re nyert. A magyar gólokat Kenesei Krisztián és az azóta tragikusan fiatalon elhunyt Fehér Miklós szerezték. Debrecenben betalált az akkor alig 21 éves Alexandr Hleb is. Az azóta a Stuttgartban, az Arsenalban és a Barcelonában is megfordult középpályás a fehérorosz foci legnagyobb csillagává nőtte ki magát. A válogatott gerincét klubtársai, a BATE Boriszov játékosai valamint Oroszországban légióskodók alkotják. Az egyedüli kivétel Anton Putsilo, aki a német Freiburg középpályása.

Szintén semleges pályán mérkőzésik szerdán Románia is, Victor Piturca legényei a spanyolországi Malagában Ausztráliával csapnak össze. Ennek a párharcnak még a magyar-fehérorosz párviadalnál is kevesebb hagyománya van: a két csapat első ízben találkozik egymással. Piturca legényei a hétvégén 4-1-es vereséget szenvedtek Lengyelország ellen. Ez akkor is kellemetlen, ha figyelembe vesszük, hogy csak az otthon játszók szerepeltek - mindkét csapatban. A ligaválogatottból néhányan az ausztrálok ellen is maradtak a keretben, amely kiegészült a Steaua futballistáival - Tatarusanu, Chiriches, Bourceanu, Pintilii, Tanase, valamint a légiósokkal: Pantilimon, Radu, Tamas, Goian, Rat, Lazar, Maxim, Torje és Stancu.

Ami Ausztráliát illet, elmúltak azok az idők, amikor a „kenguruk" Kewell, Viduka vagy Emerton szintű klasszisokat vonultattak fel. Legnagyobb név a keretükben Mark Schwarzer, aki 40 évesen is kirobbanthatatlan a válogatott és az angol élvonalbeli Fulham kapujából. Rajta kívül jegyzett európai csapatokban szerepel James Holland (Austria Wien), Brett Holman (Aston Villa), Luke Wilkshire (Dinamo Moszkva) vagy Robbie Kruse (Fortuna Düsseldorf).

Fehéroroszország - Magyarország (Belek) 18.00
Románia - Ausztrália (Malaga) 21.45 LookTv

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: