2010-06-29 09:29:27• hírek • Szatmar.ro

Fókuszban a férfi szűrővizsgálat

A nők természetesnek és magától értetődőnek tartják, hogy évente akár több általános kivizsgálásnak is alávetik magukat. Ez többek között annak köszönhető, hogy már a kezdeti tünetek jelentkezésekor szinte azonnal orvoshoz fordulnak és egészségükre több figyelmet fordítanak.

Ezzel ellentétben a férfiak kevésbé-, vagy egyáltalán nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket és akkor fordulnak orvoshoz, ha valóban komoly betegség jelentkezik. Vajon minek köszönhető, hogy az erősebbik nem képviselői sokkal nehezebben szánják rá magukat arra, hogy egy szakorvost felkeressenek? Szerencsére az elmúlt években a férfigyógyászat és a különféle szűrési programokon való részvétel előtérbe kerültek. Az időhúzás, hezitálás vagy halogatás súlyosabb betegségek esetében nem jelent megoldás. Jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, ami a rendszeres kivizsgálásokra is vonatkozik. Az orvosok által javasolt ellenőrzéseken az alábbi időszakonként feltétlenül részt kell venni.

  • Szemészeti vizsgálatot legkevesebb négy - öt évente ajánlott végeztetni.

  • Fogaink épsége számos betegség kialakulásától megmenthet bennünket, ezért teljesen ép, egészséges fogazat esetében is legalább évente egyszer célszerű orvoshoz fordulni. Vércukor- és koleszterinszint ellenőrzést már 20 éves kortól, aztán ötévenként, majd 45 éves kor után évente ajánlott végeztetni.

  • A vérnyomás mérése egészségi állapottól függően vagy komolyabb betegség esetén rendszeresen vagy akár naponta is lehetséges.

  • Az utóbbi években a rákos megbetegedések ijesztő arányban növekedtek, ahol a prosztatarák az élmezőnyben foglal helyet. Sajnos ez a betegség egyre fiatalabb generációt érint, de a statisztikák azt igazolják, hogy ebben a betegségben leginkább a középkorúak és az idősebb korosztály szenved. Megelőzés céljából 40 éves kortól kezdve ajánlott évente egyszer felkeresni az urológust.

  • A rákos megbetegedések toplistáján a vastagbéldaganat is az élen szerepel. A szakorvosok azt tanácsolják, hogy az ötvenedik életévtől kezdve háromévente ajánlott végbéltükrözést végeztetni és évente egyszer megvizsgálni azt, hogy van-e a székletben vér. Abban az esetben, ha a családban már előfordult daganatos megbetegedés, akkor ennél jóval korábban és gyakrabban is elvégeztethetjük.

A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően a betegségek már a kezdeti stádiumban felismerhetők és gyógyíthatók.


A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően a betegségek már a kezdeti stádiumban felismerhetők és gyógyíthatók

A rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően a betegségek már a kezdeti stádiumban felismerhetők és gyógyíthatók


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: