2020-04-18 09:58:50• hírek • Bede Emőke

Fokozott figyelemre int a szakhatóság

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A koronavírus-járvány miatt nagy népszerűségre tettek szert az utóbbi időben a különféle, étel- és élelmiszerrendelésre lehetőséget adó weboldalak és mobiltelefonos alkalmazások. Ennek okán az illetékes hatóság, a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) több megszívlelendő tanácsot is közzétett nemrégiben.

Mint írják, a vásárlóknak nagy figyelemmel kell követniük a rendelést, különös tekintettel a kiszállításra és átadásra, illetve az ily módon érkező élelmiszerek szavatossági idejére, hisz azokról nem tudnak az üzletben személyesen tájékozódni. Emellett a DSVSA arra is felhívja a figyelmet, hogy a friss, a mélyhűtött, a fagyasztott és a feldolgozott élelmiszerek esetében a vásárlók mindenképp ellenőrozzék a házhoz szállított termékek csomagolását. Fontos, hogy a csomagolás minden esetben sértetlen legyen, hiszen csak így kerülhető el, hogy egyik élelmiszerről a másikra kerüljenek a nem kívánt szennyeződések.


A vásárlói rendelések alapján történő értékesítés során a kereskedőnek ugyanúgy be kell tartania minden élelmiszer-biztonsági előírást, mintha a boltban történt volna a kiszolgálás. Az online térben élelmiszereket forgalmazóknak kötelességük megadni az elérhetőségeiket, a termékek fő jellemzőit, valamint a kiszállítás feltételeit és körülményeit annak érdekében, hogy a vásárló mérlegelni tudjon vásárlás előtt.


Mit kell tehát szem előtt tartanunk, ha internetről szerezzük be az élelmiszereket?

  • A termékek fizikai aspektusa: minden termék csomagolásának sértetlennek, épnek kell lennie. Amennyiben zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk, győződjünk meg róla, hogy nem indultak-e rothadásnak és nem penészesek. Más jellegű termékeknél pedig érdemes nagy figyelmet fordítani a csomagolásra, főként azokra a részekre, ahol az összetevőkről és a szavatossági időről olvashatunk.
  • Kiszerelés: győződjünk meg róla, hogy a kapott kiszerelés megfelel-e annak, amit a rendelés során választottunk.
  • A kapott termékek hőállapota: amennyiben pl. fagyasztott termékeket vásároltunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem olvadtak-e ki szállítás során, hiszen a legtöbb ilyen élelmiszer visszafagyasztását nem ajánlják a gyártók
  • Ne dobjuk azonnal kukába a kapott nyugtát: a kasszablokknak tartalmaznia kell a kiszállított termékek megnevezését, árát, mennyiségét, stb., illetve az üzlet és a kiszállító cég adatait. Ez különösen akkor válik fontossá, ha egy termékkel gond van, és a vásárló szeretne panaszt tenni

Önnek volt már valamilyen kellemetlen tapasztalata az internetes vásárlásokkal kapcsolatban? Ha igen, mondja el nekünk élményeit kommentben!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: