2014-07-23 18:08:20• hírek • Kocsis Zoltán

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a pálinkafőzők üzemeltetői

Július 23-án, szerdán folytatódott a dekoncentrált intézmények vezetőinek meghallgatása a Szatmár Megyei Prefektúrán. Eugeniu Avram kormánybiztos ezúttal a környezetvédelmi minisztérium égisze alá tartozó intézmények - Vízügyi Igazgatóság, Környezetvédelmi Őrség, Területi Erdészeti Hivatal, Környezetvédelmi Ügynökség - vezetőivel folytatott megbeszélést.

Ezen fény derült többek között arra, hogy a Vízügyi Igazgatóság a következő hetekben átfogó vizsgálatot indít a pálinkafőzők és azok üzemeltetői ellen. Céljuk, hogy felderítsék: a pálinkafőzés következtében létrejött hulladékanyagokat nem engedik-e a folyóvizekbe.

A erdészeti hivatal képviselői igyekeztek felhívni a fakerekeskedelemmel foglalkozók figyelmét az októberben életbe lépő törvényi újdonságokra. Ezek szerint a kereskedőknél ezentúl lennie kell egy-egy okos telefonnak vagy táblagépnek, ezen keresztül kapják majd a fa szállításához szükséges kódokat. A hivatal számára komoly gondot okoznak a tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok is.

A Környezetvédelmi Őrség illetékesei elmondták, összeállítottak egy útmutatót polgármesterek számára, hogy azok tisztába legyenek kötelezettségeikről. Az önkormányzati vezetőkre panaszkodott a másik környezetvédelmi intézmény, az ügynökség képviselője is, mondván: a hivatalokban nincs környezetvédelmi referens, a polgármesterek nem vállalnak szerepet a parlagfű irtásában és érdektelenek a szelektív hulladékgyűjtés kapcsán is. Pedig 2015 január elsejétől Romániában is kötelező lesz a hulladék szelektív gyűjtése.

A megbeszélés után Avram biztosította a résztvevőket, szeptemberben találkozóra hívja a polgármestereket, ahol megbeszélik az itt elhangzottakat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: