2015-08-04 20:20:58• hírek • MTI

Fokozatos és lassúbb adócsökkentést javasol az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fokozatos és lassúbb adócsökkentést javasol  Romániának - derül ki a washingtoni pénzintézet képviselői által jegyzett egyik dokumentumból, amelyet kedden a Mediafax román hírügynökség ismertetett.

Az Andrea Schaechter, az IMF bukaresti küldöttségének vezetője, valamint Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője által jegyzett véleményben ismét hangot adnak azon aggodalmuknak, hogy a kormány által tervezett 5 százalékpontos áfacsökkentés az államháztartási hiányt 3 százalék körülire növelné, és ezáltal az államadósság is emelkedésnek indulna.

Az IMF képviselői arra intik a kormányt, hogy fogja vissza az oktatás, az egészségügy, a védelem, az infrastruktúra, a bérek területén tervezett újabb kiadásokat az államháztartás egyensúlyának megőrzése érdekében.

Azt javasolják a kormánynak, hogy a kiadások visszafogása mellett lassúbb ütemben alkalmazza az adócsökkentést, és a méretét is mérsékelje. A nemzetközi hitelezők szerint a román gazdaság jó ütemben fejlődik, a bérek is 7 százalékkal emelkedtek az idén, ezért most nincs szükség olyan, fogyasztást serkentő adómérséklésre, amely csak az államadósság növelése árán finanszírozható.

A nemzetközi hitelezők emlékeztettek, hogy Románia korábban átesett már hasonló szakaszon, amikor a gazdaság növekedési időszakában túlságosan serkentette a kormány a fogyasztást, majd a gazdaság visszaesésekor szigorú megszorító intézkedésekre volt szükség.

Az IMF szerint a román államadósság - amely jelenleg a GDP mintegy 40 százalékát teszi ki - kétszer nagyobb, mint a 2008-as nemzetközi gazdasági válság előtti időszakban, de most jó esély mutatkozna arra, hogy stabilizálódjon. Szerintük a befektetők szemében ez fontos vonzerő lehet olyan körülmények között, hogy a térség többi országaiban még számos bizonytalanság tapasztalható.

Az IMF szerint a kormány adócsökkentési terve kizárólag a fogyasztás ösztönözésére összpontosít, amely már így is a leggyorsabb ütemben járul hozzá a gazdasági növekedéshez. A hitelezők szerint ez csak rövid távon hozhat sikert, ha a befektetések mértéke alacsony. Úgy vélik, hogy az adótörvény-tervezet módosításának újabb parlamenti vitája jó alkalom arra, hogy a törvényhozás megtalálja az adócsökkentés mértékének és sebességének helyes módozatát.

A parlament várhatóan augusztus végén tárgyalja újra a több adócsökkentést előirányzó törvénytervezetet, amelyet Klaus Iohannis államelnök küldött vissza a parlamentnek megfontolás végett. A csökkentések közül a leglényegesebb az áfa 24 százalékról 19 százalékra való leszállítása január 1-től. Korábban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak nem áll szándékában felülvizsgálni adócsökkentési terveit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: