2008-11-07 13:42:00• hírek • Parajdi Andrea

Főkonzuli látogatás

Három napos munkalátogatást tartott Szatmár megyében Szilágyi Mátyás, a Magyar Köztársaság nemrégiben kinevezett kolozsvári főkonzulja. Itt-tartózkodása alatt egy sajtóértekezletet is összehívott.

Szilágyi Mátyás három hete tölti be főkonzuli tisztségét, nem csupán munkalátogatásra, hanem egyfajta bemutatkozó körúttal egybekötve érkezett megyénkbe. -Rengeteg helyre ellátogattam, és nagyon sok fontos személyiséggel találkoztam. Kizárólag jó példákat láttam ebben a megyében - magyarázta Szilágyi. A főkonzul elmondta feltűnt neki, hogy Szatmár megyében kiválóan működik a többnyelvűség, amely Erdély szerte példaértékű lehet.

-Még sehol sem láttam háromnyelvű ügyfélfogadó irodát, mint amilyen a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban működik. Véleményem szerint Ilyés Gyula polgármester egy nagyszerű városgazda, ezt a meglátásomat az a tény is bizonyítja, hogy Szatmárnémeti nyerte azt a díjat, amelyet az uniós pénzalapok leghatékonyabb felhasználásáért osztottak ki, a Brassó Pojánán megszervezett Önkormányzati Kiválósági Díj gálaünnepségen - fejtette ki a főkonzul.

Szilágyi Mátyás, főkonzul szerint Románia és Magyarország kapcsolatában az utóbbi években egy minőségi fellendülés mutatkozott meg, amely a közös kormányüléseknek is köszönhető. Mint mondta Magyarország szempontjából fontos, hogy Romániai is mihamarabb csatlakozzon a schengeni övezethez, s mindenféle határellenőrzés megszűnjön. -Azért dolgozunk, hogy a két ország integrálódását minél jobban megvalósítsunk, olyan módon, hogy az utazóknak fel se tűnjön ha Magyarországról Romániába, vagy Romániából Magyarországra érkeztek. A két országot összekötő nagy sebességű vasút, valamint az autópálya kiépítése is hosszútávú terveink közt szerepel- tájékoztatott a főkonzul.

Újságírói kérdésre válaszolva Szilágyi Mátyás főkonzul elmondta, kiváló csapatnak tartja az RMDSZ jelöltjeit, s biztos benne, hogy a november 30-i parlamenti választásokat jó eredménnyel zárják. - Véleményem szerint az a fontos, hogy a román parlamentben fennmaradjon a magyar lakosság létszámával arányos képviselet - mondta.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: