2011-11-06 18:44:40• hírek • MTI

Bikafejű cápa született a Nyíregyházi Állatparkban

A kipusztulás szélén álló faj megmentése érdekében az európai állatkertek tenyészprogramot indítottak, Nyíregyházán most született meg az első utód - tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa, a sóstógyógyfürdői állatpark sajtóreferense vasárnap az MTI-t.

A bikafejű cápa Észak-Amerika nyugati partvidékén, a Kaliforniai-öbölben élő aljzatlakó cápafaj. A kifejlett egyedek egy méter hosszúak, jellemző rájuk a hátukon található nagy és erős tüske, melyet védekezésre használnak. Az ivarérett egyedek 2-10 méter mélységben sziklás területeken élnek, míg a fiatalok akár 40-150 méter méteres mélységben, a homokos aljzatú területeken fordulnak elő.

Az állatok főként puhatestűeket, csigákat, kagylókat, valamint rákokat esznek, de a tengeri sünöket is előszeretettel fogyasztják.

A bikafejű cápa - ellentétben a többi, elevenszülő, illetve álelevenszülő cápákkal - tojásokkal szaporodik. A faj különlegessége, hogy egyike azon cápáknak, amelyekre jellemző a szülői gondoskodás, ugyanis a tojás lerakása után a nőstény a szájába veszi azt, és elrejti egy üregbe a ragadozók elől.

Az utódok a környezeti viszonyoktól függően 6-10 hónap alatt kelnek ki és 15-17 centiméteresen látják meg a napvilágot. A Nyíregyházi Állatparkban mesterséges körülmények között zajlott a keltetés, a kis cápabébit a gondozók nevelik.

Bikafejű cápa született a Nyíregyházi Állatparkban

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: