2009-12-16 09:39:58• hírek • Szűcs József - MTI Press

Fókák, delfinek a NATO seregében

Az akvaparkok és cirkuszok állandó és kedves szereplői a tanulékony, zsonglőrien ügyes delfinek. Több esetben segítettek már bajbajutott embereken. "Hálából" most besorozták őket katonai szolgálatra is.

A tényt a The Daily Telegraph-ban megjelent képes riport is igazolta, amely arról szólt, hogy a NATO víz alatti kutatások központjában demonstrálták, mire is képesek a fókák és a delfinek.

A Genovához közeli La Spezia hadikikötőjében egy oroszlánfóka mutatta be tudományát idomítója - pontosabban kiképzőtisztje - parancsainak engedelmeskedve. Először abban kellett közreműködnie, hogy felszínre hozzanak egy úszó tengeri akna horgonyát képező, füllel ellátott acéltömböt. A tengeri oroszlán fogai közé vette a kampót, amelyet hosszú kötél végére erősítettek, majd szájában a horoggal gyorsan lemerült az öt méter mélyen, az öböl fenekén nyugvó szerkezethez. Ott aztán - igaz, csak második próbálkozásra - az acéltömb horgába akasztotta a magával vitt kampót. Irányítójának ezután már csak a felszínre kellett húznia az aknatalpat.

Ezt követően egy ugyancsak kötéllel ellátott, nyitott lábbilinccsel merült alá. Feladata egy ellenséges békaember elfogása volt. Villámgyorsan a forgolódó "célbúvár" mögé úszott, majd a bokájára erősítette a bilincset, és az orrával összekattintotta. A víz alatt behatoló, pórul járt diverzánst ugyanúgy felhúzták, mint az aknatalpat.

Köztudott, hogy a delfinek és a fókák "beszélnek" is, és nagyon jó a hallásuk. Ennek eredményeként arra is kiképezhetők, hogy felderítsék a tengeralattjárók mozgását lehallgató szonárbójákat, és ugyanúgy elszabadítsák horgonyaikról, mint az aknákat. Sőt még azt is be tudják gyakorolni, hogyan "zajongjanak" az ilyen bóják közelében, amivel aztán derekasan megbolondítják a szonárokat. Alkalmasak víz alatti videofelvételek készítésére is.

A tengeri állatokat a NATO, elsősorban is az amerikai haditengerészet már régóta állományában tartja. Jelenleg 28 kaliforniai oroszlánfóka, 80 palackorrú delfin és egy beluga bálna alkotja a víz alatti haditengerészetet, a zoo-navy-t.
Az állatokra a hollywoodi filmesek is felfigyeltek, és a legújabb James Bond-filmhez állítólag már kölcsön szeretnék is kérni őket...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: