2008-05-13 17:47:37• hírek • Szatmar.ro

Illegális teknősvásár

Thaiföld a teknősök illegális kereskedelmének egyik legfontosabb központja – állítja a TRAFFIC legújabb tanulmánya. Bangkok hétvégi piacán, a Chatuchak piacon tartott vizsgálat után rámutattak arra, hogy az eladóknál található 27 teknősfajból 25 nem őshonos, és legnagyobb részüket illegálisan importálták az országba.

Ázsia más részeiről, különösen Japánból, Malajziából és Szingapúrból jönnek erre a piacra vevők, akik nagy számban vásárolnak és csempésznek haza teknősöket kiskereskedelmi célból. A thai piaci kereskedők amellett, hogy nyíltan elismerik, hogy sok példányt csempésznek az országba, a potenciális vevőknek még tanácsot is adnak, hogyan csempésszék haza a hüllőket a vámon, és hogyan vigyék fel az állatokat a repülőgépre. Sok kereskedő azzal beszéli rá a vevőket a vásárlásra, hogy hangsúlyozza a fajok ritkaságát és értékét. E gondolat szerint tehát minél közelebb áll egy faj a kipusztuláshoz, annál többet kell megvenni belőle.

 

A leggyakrabban előforduló faj a Chatuchak piacon a madagaszkári sugaras teknős (Astrochelys radiata) volt, amelyet a CITES, vagyis a veszélyeztetett fajok és a belőlük készült ajándéktárgyak, használati cikkek kereskedelméről szóló egyezmény 1. függelékében jegyezik. Ennek értelmében kereskedelmük szigorúan tilos. A Chatuchak piacon talált összesen 786 darab eladó teknősnek több mint a harmadrésze, 285 volt felsorolva a CITES I. Függelékében. Ezek közül 269 volt sugaras teknős. További rendőrségi razzia után tizenhárom csőrös mellű teknőst (Astrochelys yniphora) is találtak, ami a világ legritkább teknősfaja.

Az állatok, növények és a belőlük készült használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra hatalmas méreteket öltött, éves forgalma eléri a 159 milliárd dollárt, és több, mint 350 millió egyedet érint. A fajok többségét vadon fogják vagy gyűjtik be. A befogás, a karanténozás, a szállítás alatt az állatok nagy része elpusztul: ez az arány általában a 70, de akár a 90 százalékot is elérheti.

Mivel az illegális kereskedelem tovább folytatódik, a természetvédők arra ösztönözik a kormányokat és a hatóságokat, hogy szervezett módon lépjenek fel, és védjék meg a veszélyeztetett fajokat a kihalástól. A WWF javaslata szerint módosítani kellene CITES-listás fajok birtoklásra vonatkozó nemzeti törvénykezést. A vámhatóságoknak és a vámőröknek pedig fokozottabban kell figyelniük a tiltott fajok csempészésére.

WWF

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: