2007-12-11 15:33:46• hírek • István Löchli

Fogynak a pingvinek a Déli-sarkon

Az Antarktiszon élő pingvinek fennmaradása bizonytalanná vált a globális felmelegedés miatt.

Az Antarktiszon élő pingvinek fennmaradása bizonytalanná vált a globális felmelegedés miatt, közölte egy tanulmányára hivatkozva a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet.

Az antarktiszi pingvinek és az éghajlatváltozás című tanulmány elkészítéséhez négy, a Déli-sarkon élő pingvinfaj állományát vizsgálták meg. Az eredmények azt mutatják, hogy egyre nehezebb életkörülmények között élnek a kantáros-, a szamár-, a császár- és az Adelie pingvinek. Egyrészt azért, mert a globális felmelegedés következtében eltűnik a jégtakaró, ahol fiókáikat felnevelik, másrészt pedig a felmelegedés és a túlhalászás együttes hatása miatt egyre kevesebb élelem áll rendelkezésükre. Az Antarktisz ötször gyorsabban melegszik, mint bolygónk más területei. A déli óceánokon egészen 3000 méter mélységig mérhető a hőmérséklet-emelkedés. Kétséges, hogy az Antarktisz jelképei, a pingvinek képesek-e alkalmazkodni az éghajlatváltozás ilyen példa nélküli gyorsaságához.

Az Antarktiszon a tengeri jégtakaró kiterjedése 40%-kal kisebb, mint 26 évvel ezelőtt. Ez a kantáros pingvinek fő táplálékát adó apró rákok, a krillek mennyiségének csökkenéséhez vezetett. Egyes kolóniáik egyedszáma 30-60 százalékkal csökkent, mivel a kevesebb táplálék miatt kevesebb fiókát tudnak felnevelni. Ugyanez tapasztalható a szamárpingvineknél is, akik a túlhalászás következtében fogyatkozó halállomány miatt egyre inkább rákényszerülnek a krillek fogyasztására. A világon élő legnagyobb testű pingvin, a fenséges császárpingvin kolóniái közül többnek is megfeleződött az egyedszáma az elmúlt 50 évben, mivel az enyhébb telek és a viharosabb szelek következtében egyre vékonyabb jégtakarón kell felnevelniük fiókáikat. Előfordul, hogy a jégpáncél hamarabb olvad el, mint ahogy a fiókák felnőnek és úszni tudnak, így ilyenkor a biztos pusztulás vár rájuk.

A felmelegedés az Antarktisz északnyugati partjainál, az Adelie pingvinek élőhelyén mutatkozik meg a legdrámaibb módon.  Itt a pingvinek száma 65 százalékkal csökkent az elmúlt 25 évben. Nem csak a rendelkezésre álló táplálékuk lett kevesebb, de a magasabb hőmérsékletet kedvelő szamárpingvinek és kantáros pingvinek terjeszkedésével is versenyezniük kell. Ahol melegebb van, ott a levegő páratartalma nagyobb, ez pedig több havazást idéz elő. Az Adelie pingvineknek a fiókáik felneveléséhez azonban hó- és jégmentes talajra van szükségük. A kutatók aggódnak a jövőjükért, mert a táplálékért és a fészkelő helyekért való versenyben veszíthetnek melegkedvelő rokonaikkal szemben.

"Az Antarktiszon élő pingvinek és sok más sarkvidéki állatfaj élete függ a tengeri jégtakaró jövőjétől. A Balin zajló klímakonferencián a fejlett országok kormányainak el kell kötelezni magukat a széndioxid-kibocsátás drasztikus csökkentése mellett, hogy megvédjük az Antarktiszt és bolygónk egészét." – nyilatkozta Kiss Mónika, a WWF Magyarország éghajlatváltozás programjának munkatársa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: