2010-06-21 13:23:19• hírek • mti, afp

Lengyel elnökválasztás

Komorowski  vezet
Komorowski vezet

A lengyelek július 4-re halasztották a döntést, hogy megválasszák új elnöküket a liberális Bronislaw Komorowski és a konzervatív Jaroslaw Kaczynski közül, miután a két politikus fej fej mellett végzett a választás vasárnapi első fordulójában - derült ki a központi választási bizottság által hétfőn közzétett csaknem végleges eredményekből.

A szavazatok 94,3 százalékának összesítése alapján Bronislav Komorowski ideiglenes államfő, a kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) jelöltje a voksok 41,22 százalékát szerezte meg, míg a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetőjeként induló Jaroslaw Kaczynski - aki áprilisban repülőszerencsétlenség áldozatául esett ikertestvére, Lech Kaczynski helyett szállt küzdelembe - 36,74 százaléknyi szavazatot kapott. A végleges eredmények hétfő délután várhatók.

A baloldal jelöltje, a szociáldemokrata Grzegorz Napieralski ugyanakkor meglepetésre igen erős, 13,7 százalékos eredménnyel végzett mögöttük, így a második forduló kimenetele elemzők szerint nagyrészt a fiatal baloldali jelölt támogatóinak döntésétől függ majd, illetve a részvételi arány alakulásától.

Ami ez utóbbit illeti, az első fordulóban az arra jogosultak 54,85 százaléka ment el szavazni, s ez jóval magasabb az öt évvel ezelőtti, 49,7 százalékos első fordulós részvételi arányánál. Akkor Donald Tusk, a PO elnöke és Lech Kaczynski, Varsó akkori főpolgármestere voltak a legfőbb esélyesek, s végül szoros versenyben az utóbbi győzött a második fordulóban.
"Az életben, ahogy a labdarúgásban és minden más sportágban, a hosszabbítás a legnehezebb" - jelentette ki Komorowski még vasárnap este, közvetlenül az exit-poll eredmények ismertetése után. A hivatalos eredmények közzététele után a PO jelöltje elégedettségét és örömét fejezte ki, megköszönte a támogató szavazatokat, és a második fordulóra utalva arra szólította fel híveit, hogy "a végsőkig harcoljanak Lengyelország szebb jövőjéért". Jaroslav Kaczynski szintén arra hívta fel támogatói figyelmét, hogy a választásnak még nincs vége, és a nyerés szempontjából kulcsfontosságú a győzelembe vetett hit.
Az elemzők közül Edmund Wnuk-Lipinski szociológus azt hangsúlyozta, hogy "Grzegorz Napieralski jelentős politikai tőkére tett szert, s ez eldöntheti a versenyt a második fordulóban. Máris tanúi lehettünk a két fő jelölt első csábítási kísérleteinek" - mondta. A hétfői ajtókommentárok szerint Napieralski, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) elnöke igazi alkuhelyzetbe került.
Napieralski csak szűkszavú köszönetet mondott választóinak, s nem tért ki arra, hogy melyik jelölt támogatására szólítaná fel őket.
Komorowski és Kaczynski azonban egyaránt sietett gratulálni a harmadik helyezettnek. "Szeretném, ha ez az eredmény jobb időket hozna a lengyel baloldal számára, amely teljességgel nélkülözhetetlen Lengyelország politikai palettáján" - mondta a liberális jelölt. "Köszönöm Grzegorz Napieralskinak, hogy kezdeményezte az (országban sokat bírált) egészségügyi szolgálatok állapotáról szóló kerekasztal-beszélgetést" - jelentette ki a maga részéről Kaczynski. A nemzeti konzervatív jelölt szóvivője, Pawel Poncyljusz egy hétfői rádióműsorban odáig ment el, hogy azt állította: "számos közös elem van" a szociáldemokrata elnökjelölt és a konzervatívok programjában.
A felmérések szerint a második fordulóban a választók 66,5 százaléka kész Komorowskira adni a szavazatát, míg Kaczynskira 30 százalékuk szavazna.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: