2006-05-03 15:24:47• hírek • Noemi Brigitta Boros

Túlsúlyos állatok

Akárcsak az embereknél, az állatoknak sem tesz jót az egészségtelen táplálkozás.

Az Állatbarát rovat legújabb számában a házikedvenceinket fenyegető elhízásról és helytelen táplálkozásról ejtünk néhány szót. Ebben ismét Dr. ifj. Molnár Zsolt állatorvos lesz a segítségünkre.

Házikedvenceink helyes táplálása legalább egy minimális odafigyelést igényel a gazdik részéről, ellenkező esetben a kutya vagy cica elhízhat, sőt komolyabb problémái is jelentkezhetnek.

Az elhízásnak több oka is lehet. Vannak olyan fajták, amelyek hízásra hajlamosak – cockerek, labradorok -, mivel általában bármit felfalnak. Az ivartalanítás szintén okozhat elhízást, hormonális alapon befolyásolva kedvencünk testsúlyát. A duci vagy legrosszabb esetben kövér kutyus és cica „köszönhető” a helytelen táplálásnak és a kevés mozgásnak is.

A helyes, egészséges táplálás titka felnőtt háziállatoknál a napi egyszeri etetésben rejlik. Ha a kedvenc tápon él, akkor rendszerint a tápszer csomagolásán fel van tüntetve az állat testsúlyának megfelelő napi adag mennyisége. Ha házikoszttal etetjük állatunkat, akkor arra is oda kell figyeljünk, hogy lehetőleg főtt ételt adjunk neki, de ne adjunk túl sok csontot és zsíros ételt, mivel ez ekcémát és szőrhullást idéz elő, a csont pedig még szorulást is okozhat, ráadásul a kölyök kutyák és cicák nem tudják megemészteni.

Vigyázni kell az édességekkel is. Ha csokival és sütivel etetjük kedvencünket, akkor veszélyeztetjük az egészségét és a fogai épségét.

Mindezek mellet figyeljünk arra is, hogy háziállatunk eleget mozogjon. Elegendő mozgással és helyes táplálással háziállatunkat nem fenyegeti sem az elhízás, sem a szövődményei.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: