2010-02-12 01:04:15• hírek • Gozner Gertrud

Foglalkozása: festőművész

Február 11-én az Alkotóház Galériában került sor két tasnádi művész, Sabau Vasile és Vass Csaba kiállításának a megnyitójára.

Az eseményen jelen volt többek közt Felician Pop, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ vezetője, Erdei D. István parlamenti képviselő, Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke és Gergely Csaba, a Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesületének az elnöke. A hangulatos tárlatnyitó zenei aláfestését Cserey Csaba és a Black River Blues Band szolgáltatta.

Amint Felician Pop megnyitó beszédében kifejtette, a két tasnádi művésznek nem főfoglalkozása a festészet, ennek ellenére mindig igyekeznek időt szakítani reá. Képeikkel érzékenységet és mélységet hoznak a mindennapokba - tette hozzá. Pop egyúttal örömét fejezte ki, hogy az Alkotóház szárnyai alá a megye minden részéről összegyűlnek a művészek.

Gergely Csabától megtudtuk, hogy az 1958-ban született Vass Csabát már nemzetközileg elismert művészként tartják számon. Képzőművészeti tanulmányait a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban végezte, tanárai között találjuk Nagy Pált, Bordi Andrást és Hunyadi Lászlót. Az alkotó 1980-tól 1989-ig a Szatmári Képzőművészek Egyesületének a tagja, majd hosszabb szünet következett, majd 2009-ben újra beiratkozott az egyesületbe. Kedvenc technikái a vízfesték és a tempera, de ugyanakkor grafikákat is készít. Legszívesebben tájképeket fest, de a portrék és a kompozíciók sem idegenek a számára.

Sabau Vasile 1966-ban született Tasnádon, fizikusi diplomáját a bukaresti egyetemen szerezte - osztotta meg a hallgatósággal az egyesület elnöke. Sabou autodidakta, önművelő művész, ez az út sokkal nehezebb az alkotók számára - fejtette ki Gergely. A művész portfóliójában olajfestmények: virágok, tájképek, filozofikus művek, valamint csendéletek szerepelnek. Sabau ugyanakkor az ikonfestésbe is sikeresen belekóstolt.

A két tasnádi alkotónak összesen 42 műve látható március negyedikéig az Alkotóház Galériában.


Felician Pop, Erdei D. István, Vass Csaba, Sabau Vasile, Adrian Stef és Gergely Csaba


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: