2009-10-10 11:59:18• hírek • MTI

Fogjon Ön is bűnözőt!

Egy brit cég páratlan lehetőséget ajánl az internetezőknek: jó pénzért bűnözőkre vadászhatnak saját otthonukban, saját számítógépükön, a megfigyelőkamerák által élő adásban sugárzott képeket figyelve. A kezdeményezés felháborodást keltett az egyéni szabadságjogok őreinek sorában - jelentette Londonból a párizsi Le Figaro.

A különös ajánlatra azért kerülhet sor, mert hiába szereltek fel számtalan kamerát a szigetországban: a rendszer csak akkor lenne százszázalékosan hatékony, ha valaki mindig figyelné a képernyőt is, ahová a képet sugározzák - csakhogy ez nagyon sokba kerülne. Ennek a problémának az orvoslására egy magáncég azt javasolja az internetes hozzáféréssel rendelkező számítógép-tulajdonosoknak, hogy vegyenek részt ők is a felügyeletben. Ha sikerül lebuktatniuk egy bűnözőt, pénzt kapnak a jelzésért.
A kezdeményezés mögött a következő üzleti konstrukció áll: egy butik, amely legalább egy megfigyelőkamerát működtet, mintegy 20 fontot (5850 forint) fizet az Internet Eyes (Internetes szemek) nevű cég számlájára. Ezért a pénzért a boltban felszerelt kamera által sugárzott képet önként jelentkező internetezők képernyőjére továbbítják, és ők folyamatosan felügyelik az üzletet.
Az Internet Eyes a kereskedőknek, a hivataloknak ajánlja fel a szolgáltatást, és szeretné megnyerni a rendfenntartókat és a polgármesteri hivatalokat is az ötletnek. A piac sokat ígérő: a szigetországban 4 millió megfigyelőkamera működik.
Az önkéntes bűnüldözők a képernyőn a legkisebb gyanús jelre is figyelnek. Ha bármi gyanúsat látnak - lopás, vandalizmus, stb. -, elég rákattintani a képernyőre, ezzel SMS-t küldenek az ügyfélnek, például a butik tulajdonosának, aki ugyanakkor megkapja a képernyőn a klikkelés pillanatában rögzített képet is. Az Internet Eyes azt ígéri, hogy az önkéntes felügyelő akár ezer fontnak (300 ezer forint) megfelelő összeget is kaphat siker esetén. Csak az elsőként kattintó vadász kap pontokat - ugyanis párhuzamosan többen is követhetik ugyanannak a kamerának a felvételeit. Túlságosan sietni azonban nem ajánlatos: a téves klikkért pontlevonás jár - azaz igazi internetes játék lehet a megfigyelés.
Az amatőr bűnvadásznak akkor is pontok járnak, ha időről időre beszámol megfigyeléseiről a védelmezett cégeknek, amelyek a maguk részéről értékelik az ő munkáját. A portálon képgaléria is működik: ezen megjelennek a letartóztatottak fotói és az őket lebuktató internetezők nevei.
Az Internet Eyes három alapítója, Tony Morgan, James Woodward és David Steele felhívta a figyelmet arra, hogy a Nagy-Britanniában működő 4 millió figyelőkamera alig 10 százaléka működik kielégítően. S miközben minden britet naponta átlagban 300-szor örökítenek meg a mindenfelé felszerelt kamerák, a bűntettek száma folyamatosan nő.
A rendszert novemberben tesztelik Stratford-upon-Avonban, Shakespeare szülővárosában, Anglia központi részében. A következő hónapra irányozták elő országos bevezetését, de máris bírálják az emberi jogokat védelmező civil szervezetek, amelyek szerint ez a rendszer egyfajta kémkedésre ösztönzi az embereket. A Daily Mail hasábjain például Charles Farrier, az Association No CCTV nevű szervezet elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy az Internet Eyes "a feljelentők paradicsomává" változtatja Nagy-Britanniát.
"Nem csupán veszélyes kémmentalitást propagál, de veszélyes visszaéléseket is előmozdíthat. Mi történik például akkor, ha egy rasszista társaság úgy dönt, riasztani fog minden esetben, amikor egy fekete bőrű tűnik fel a képernyőn? És ki fog közbelépni, ha ezeket a kamerákat bűnözők éppen arra próbálják használni, hogy szemügyre vegyék tervezett bűntetteik színhelyét?" - kérdezi Farrier, amire az Internet Eyes azzal válaszol, hogy az internetezőkkel nem fogják közölni, hol működik a kamera, amelynek képeit figyelik. "Már mindenkit lefilmeztek - véli különben Tony Morgan. - Csak éppen senki sincs, aki megtekintse a lefilmezett anyagot."

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: