2006-08-14 18:30:30• hírek • Szatmar.ro

25 éves a személyi számítógép

ibm25 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 12-én dobta piacra az IBM az első valódi személyi számítógépet

25 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 12-én dobta piacra az IBM az első valódi személyi számítógépet, a mai PC-k ősét, az IBM 5150-est.
A készülék akkor 1565 dollárba került, és ehhez képest mindössze 16 kilobájt memóriával, illetve egy 4,77 MHz-es Intel processzorral rendelkezett. Habár az IBM 5150 nem az első kísérlet volt a számítógép széleskörű elterjesztésére (pl. Xerox Alto, 1972), mindenképpen mérföldkőnek számít, hiszen ez a gép tekinthető az összes mai PC elődjének. A személyi számítógép elnevezést (PC) már korábban is használták, később azonban csak azokat a gépeket hívták így, amelyek megfeleltek az IBM 5150-esnél kialakított specifikációknak. Ma a fiatalabbak számára nehéz elképzelni, hogy mit is lehetett kezdeni egy ilyen készülékkel, ám volt két funkció, a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő alkalmazás, amely hamar nélkülözhetetlennek bizonyult. A masinát 12 mérnök fejlesztette ki Don Estridge vezetésével, és a munka kevesebb, mint egy évet vett igénybe. A mérnökök sokszor amolyan „sufni-technikával” dolgoztak, azaz különféle cégek által gyártott, könnyen beszerezhető alkatrészeket használtak fel a prototípushoz. Az első PC nyílt, vagyis bárki által szabadon utánozható architektúrával rendelkezett, az IBM csupán a BIOS szoftverért kért jogdíjat. Más cégek azonban hamarosan feltörték a BIOS-t, ami végleg megnyitotta az utat az olcsó, nagy tömegben gyártott, egymással kompatibilis számítógépek előtt.
Az azóta eltelt negyedszázad alatt több mint 1,6 milliárd személyi számítógépet értékesítettek, a piac éves forgalma pedig eléri a 200 milliárd dollárt. A növekedés a fejlett országokban mára némileg lelassult, a fejlődő világban azonban még komoly lehetőségek rejlenek, amint azt például a kínai vagy latin-amerikai kétszámjegyű eladások is bizonyítják.

prim.hu 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: