2006-03-02 21:32:15• hírek • Szatmár.ro

Fogamzásgátló módszerek

363564.jpgA fogamzásgátlás régebben létezik, mint gondolnánk. Az első pesszáriumot 1882-ben készítették...

A fogamzásgátlás régebben létezik, mint gondolnánk. Az elsõ pesszáriumot 1882-ben készítették. Az eltelt százhúsz év alatt sikerült kifejleszteni több olyan egészségre ártalmatlan módszert is, amely szinte százszázalékos biztonsággal véd a nem kívánt terhességtõl.

Ha életünk során bármikor védekezni akarunk, soha ne a barátnõ vagy a szomszéd tanácsát kérjük, mindig forduljunk szakemberhez. A cikkünkben olvasható módszerek tájékoztató jellegûek és nem pótolják a nõgyógyász tanácsait.

Naptár módszer

Jegyezzük föl nyolc hónapon át a havi vérzés elsõ napját és a következõ vérzés kezdete elõtti napot. Állapítsuk meg a legrövidebb és leghosszabb ciklust. A legrövidebbõl vonjunk ki 18, a leghosszabból pedig 11 napot. Feltételezve, hogy a peteérés mindig a menstruáció elõtti 14. napon következik be, hogy a petesejt 24 órán át, az ondósejt pedig 72 órán át életképes, a termékeny napok a két határ közé esnek. A rendszeresen 28 naponként menstruáló nõknél a termékeny idõszak a 10. és 17. nap közé esik.

Hőmérős módszer

Minden reggel felkelés elõtt öt perccel mérjük meg a hõmérsékletünket. A peteérés elõtt a hõmérséklet csökken, majd a peteérés során, három napon át megemelkedik. A csökkenés napján és a rákövetkezõ magasabb hõmérsékletû napokon kell kerülni az érintkezést.

Pesszárium

Hajlékony fémkeretre erõsítet gumisapka, amelyet a hüvelybe kell helyezni úgy, hogy a méhnyakra illeszkedjen. Az eszközt felhelyezés elõtt tanácsos Timidon zselével bevonni. Megbízhatóságának titka az, hogy méretét vizsgálat segítségével az orvos állapítja meg, de ezt tanácsos hathónaponként ellenõriztetni. A jól felhelyezett, zselével kombinált pesszáriumnak a felhelyezésével kapcsolatos kényelmetlenségen kívül semmiféle káros mellékhatása nincs. (Ára: 800 Ft körül.)

Tabletta

A ma létezõ legmegbízhatóbb fogamzásgátló. A modern, háromfázisú tabletták háromféle kombinációban tartalmazzák a tüszõ- és sárgatesthormont, ezzel utánozzák a normális nõi ciklus során bekövetkezõ hormonális változásokat. Alacsony hormontartalmuk miatt kevés mellékhatásuk van, nem hízlalnak, nem okoznak szõrösödést, nem növelik a mellrák kockázatát, és nem veszélyeztetik a késõbbi teherbe esést. Tizenéves korban elkezdhetõk, és rendszeres ellenõrzés mellett évekig szedhetõk. Azonban kizárólag rákszûrés és orvosi vizsgálat után. Aki trombózisra hajlamos, sokat dohányzik vagy iszik, jobb, ha más módszert választ. A tabletták hátránya elsõsorban az, hogy nem védenek a szexuális úton terjedõ betegségek, elsõsorban az AIDS ellen, néha enyhe depressziót, olykor libidócsökkenést okoznak.

Méhen belüli eszközök

Azoknál az egészséges nõknél, akiknél a méh anatómiai viszonyai lehetõvé teszik, alkalmazhatók azok a méhen belüli fogamzásgátló eszközök, amelyek rendszerint a T betûhöz hasonlóak. A legmodernebbek hormontartalmú bevonattal készülnek. Ezek öt éven át biztosítják a fogamzásgátló hatást. Az eszközök a ciklus bármely napján felhelyezhetõk. A néhány perces beavatkozás apró húzó érzéssel jár, egyéni érzékenységtõl függ, hogy ezt lehet-e fájdalomnak nevezni. A köznyelvben spirálnak nevezett eszközöket az orvosok fiatal lányoknak nem ajánlják, általában csak szülés után, és idõsebb asszonyok számára sem mindig megfelelõk. 

Kondom

A gumi óvszer jelenleg az egyetlen olyan biztonságos eszköz, amely nemcsak a nem kívánt terhességtõl, hanem a szexuális úton terjedõ betegségektõl is óv. Hazánkban is kapható ma már olyan óvszercsalád, amely spermaölõ anyagot is tartalmaz. Bár a szaküzletekben különbözõ méretû, vastagságú, kidolgozású, ízû és illatú termékek közül lehet választani, mégis sokan vannak, akik az óvszer használatát képtelenek megszokni. 

Óvszer nők számára

A hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló film évtizedekkel ezelõtt egy magyar orvos találmánya volt. Napjainkban Amerikában a leggyorsabban terjedõ hormonmentes fogamzásgátló szer. A kondomhoz hasonlóan spermaölõ anyagot tartalmaz. A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, ahol feloldódik és egy órán keresztül biztosít védelmet.

Megelõzés utólag

Három fõvárosi és a legtöbb megyei kórházban mûködik már sürgõsségi fogamzásgátló ambulancia. Itt a közösülést követõ maximum 72 órán belül orvosi ellenõrzés mellett olyan gyógyszert adnak, amely megakadályozza az esetlegesen megtermékenyült petesejt beágyazódását. Magas hormontartalmú készítmény, ezért gyakori alkalmazása ártalmas az egészségre. Alkalmazhatóságáról és annak következményeirõl megoszlik az orvosok véleménye. A sürgõsségi fogamzásgátlás másik módszere, amikor a védekezés nélküli közösülés után réztartalmú spirált helyeznek fel a méhbe nana

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: