2006-09-03 16:30:25• hírek • Noemi Brigitta Boros

Állati fogamzásgátlás

 Az állatorvos szerint a sterilizálással öregkori betegségeket előzhetünk meg.
 Az Állatbarát rovat eheti számában a kutyák ivartalanításáról tájékoztat Dr. Molnár Zsolt állatorvos.

Dr. Molnár Zsolt elmondása szerint a nőstény kutyák körül-belül másfél éves koruktól kezdve 6-7 éves korukig vannak a szaporítható periódusban, és nagyjából ez az időszak érvényes a kanokra is. Kutyánk az egész életét problémamentesen leélheti anélkül, hogy szaporodna, a szuka rendszeresen tüzel továbbra is, a kan kutyát pedig csak a tüzelő szuka illata „hozza lázba”, úgyhogy ha nem érzi, akkor semmi gondot nem okozhat. Ha a gazdik úgy gondolják, hogy nincs szándékukban a kedvencük tenyésztése, nem örülnének a nemkívánatos kölyköknek, akkor meggondolandó a sterilizálás, a kutya végleges ivartalanítása. A beavatkozást minden esetben állatorvos kell végezze, ugyanis a szukáknál hasi műtéttel jár, a kanok esetében pedig a herezacskókat távolítják el. A műtéti seb 7-10 nap alatt problémamentesen gyógyul, komplikációk csak akkor léphetnek fel, ha a műtét során már beteg, begyulladt, fertőzött petefészket vagy méhet kellett eltávolítani, ebben az esetben szövődmények léphetnek fel.
A beavatkozást követő 7-10 napban érdemes odafigyelni kedvencünkre, mert szétnyalhatja, felsértheti a műtéti sebet, ebben az időszakban érdemes gallért adni a kutyára. Az ivartalanítást követően nem kell attól tartani, hogy a kutya viselkedése megváltozik, ugyanis a kedvencünk magatartása ugyanolyan marad, mint azelőtt, sőt a beavatkozással sok időskorban jelentkező betegségtől kíméljük meg. A sterilizálást követően leáll a hormonok termelődése, így nem jelennek meg azok az időskori elváltozások, amelyek végzetesek is lehetnek, például nőstényeknél a különböző emlőtályogok, daganatok, kanoknál pedig a heredaganatok, prosztatarák, végbél körüli daganatok. Bizonyított tény, hogy az ivartalanított kutyák tovább élnek, mint nem ivartalanított társaik.
Amint azt Dr. Molnár Zsolt állatorvostól megtudtuk, az ivartalanítás csak kisebb mellékhatásokkal jár. A kutyák hízékonyabbak lesznek, mivel kevesebbet mozognak és lelassul a biológiai életvitelük, de a hízás ellen is van megoldás, a gazdi odafigyelően kell szabályozza, hogy a kedvence ne egyen túl sokat, csak a megengedett mennyiséget.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: