2009-07-24 09:19:50• hírek • Szatmár.ro

Szedik az uborkát a megyében

Az utóbbi évben jelentős mértékben nőtt az uborkavetemények kiterjedése a megyében, annak tulajdoníthatóan, hogy Szamosdara után Halmi környékén is több gazdálkodó kötött szerződést a termést felvásárló magyarországi konzervgyárral.

Bár hetekkel ezelőtt levélégéses betegség ütötte fel a fejét, és jelenleg is tapasztalható elvétve peronoszpóra, a betegségekkel az idén nincs nagy gond. A termés minőségére és mennyiségére sincs panasz, egy 1500 méter hosszúságú uborkasorról például napi 600 lejes jövedelemre lehet szert tenni.

A magyarországi cég méretek szerinti kategóriák alapján fizet az átvett uborkáért: az első osztályú konzervuborkáért 2,7 lejt kapnak a gazdák, a legkevesebb a nagyméretű salátauborkáért jár. Szamosdarán nem csak a helybeliek számára jelent pénzkereseti lehetőséget az uborkatermesztés, ugyanis nagy szükség van alkalmi munkásokra: egy napszám 40 lej, reggelivel, kávéval, a munkaidő 7-től 16 óráig tart, egy órás ebédszünettel. A település határában nem kevesebb, mint 75 kilométernyi uborkavetemény található.


Magyarországiak vásárolják fel a Szatmár megyei uborka nagyrészétMagyarországiak vásárolják fel a Szatmár megyei uborka nagyrészét


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: