2008-10-05 14:33:45• hírek • Szatmar.ro

Földalatti focipályát építene Katar

Az Arab-félszigeten található miniállam 2010-ig szeretné megépíteni a futurisztikus építményt.

Katarban eddig sem vonakodtak a különc tervektől: építettek már mesterséges szigetet és hét csillagos szállodát. Az olajban dúskáló miniállam most egy újabb, lélegzetelállító tervvel állt el: egy föld alatti labdarúgó-stadiont szeretnének építeni.

A fővárosban, Dohába építendő stadion azért nem teljesen a föld alatt lenne. A tervek szerint a játéktér néhány tíz méterrel a föld felszine alá kerül, a főlelátó, amely 11 ezer ember befogadására lesz képes, kiemelkedik majd a földből. Az építmény úgy néz majd ki, mint egy felnyitott laptop, oldalnézetből. A világítás sem az eddig megszokott vasoszlopokra lesz majd felszerelve. A fény a földből majd, az oda beépített reflekrorok segítségével.

A tervezők állítják, nem csak extravagancia szülte a terveken, hanem annak gyakorlati haszna is lenne. A süllyesztett pályával ugyanis megóvnák a futballistákat a hőségtől és ezzel megspórolnák a legkondicionálás költségeit is.

Propagandának sem lenne utolsó a stadion, ugyanis Katar szeretné megrendezni a 2016-os olimpiát és/vagy a 2018-as labdarúgó vb-t. A nagy hőség miatt azonban esen eseményeket októberben lehetne megrendezni, aminek sem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), sem pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem örülne. Persze, egy 11 ezres stadion egyik rendezvény céljainak sem felelne meg, de jelezné: van megoldás a hőség ellen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: