2009-11-25 16:18:36• hírek • Ferenczi Noémi

Fő téma: a mezőgazdaság

Szerdán ismét összehívta a Prefektusi Kollégium tagjait Radu Giurca prefektus. A hosszas megbeszélés fő témája a megye mezőgazdasági helyzete volt.

A szerdai ülésen elsőként Ioan Cioltean, a Szatmár Megyei Vidékfejlesztési és Mezőgazdasági Igazgatóság igazgatója kapott szót. Az intézmény tevékenységét összefoglaló beszámolójában elmondta, a megye 221 649 hektárnyi termőföldjéből szinte a fele, vagyis körülbelül 100 ezer hektárnyi parlagon marad.

Az igazgató szerint, a legnagyobb gond azokkal az olasz állampolgárokkal van, akiknek bizonyos földterület a tulajdonukban van. Ezeket a földeket vagy bérbe veszik vagy pedig megvásárolják, megszerzik a szubvencióhoz szükséges iratokat, majd megkapják az állami támogatást és eszük ágában sincs megművelni a földeket.

Az igazgató kijelentette, nem egy ilyen estet tud, amikor nagy összeghez jutottak ilyen módon az Olaszországban elő állampolgárok, ehhez még hozzáadódnak azok a szatmári „ügyeskedők", akik szintén így jutnak hozzá az állami támogatáshoz.

Cioltean szerint, megfigyelhető az is, hogy sokkal hatékonyabban termelnek azok a mezőgazdasági társulások, melyek nagyobb földterületet használnak, - függetlenül attól hogy a saját tulajdonuk vagy bérbe vették, - mint a magántermelők, akik csak kis területet munkálnak meg. A számok is ezt bizonyítják: a társulások 4500-6000 kilogramm terményt takarítottak be hektáronként, míg a kistermelők csupán 2900-3000 kilogrammot.


A megbeszélés több órán át tartott
A megbeszélés több órán át tartott


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: