2018-07-25 09:48:19• hírek • Oszkó Viktória

Fizetünk, amennyit szemetelünk. Hogy is van ez?

Egy kormányrendelet szerint a közeljövőben annyit kellene fizetnünk a szemétszállításért, amennyi hulladékot kitermelünk. Az elképzelés elméletben működőképes is lehet, sőt, az Európai Unió egyes országaiban remekül működik is. De mi a helyzet Romániával, azon belül is Szatmárnémetivel?

Lassan hatodik éve van lehetősége a szatmári lakosságnak szelektíven szortírozni a háztartási hulladékot, mégis csak kevesen döntenek úgy, hogy megfontoltan gyűjtenek és környezetbarát módon rendelkeznek a szemetükről.  A duális hulladékgyűjtés jegyében jelenleg két kategóriára lehet osztani a szemetet: beszélhetünk száraz, illetve nedves hulladékokról.


Száraznak számít a papír, a műanyag, az üveg, a pillepalack és ezek változatai. A nedves hulladékba kerül gyakorlatilag az összes olyan anyag, ami nem a száraz hulladék kategóriába tartozik, tehát minden, ami lebomlik. Ezen felül a város kb. 30 pontján helyeztek el színes „harangokat”, melyek ugyancsak a szelektív hulladékgyűjtést hivatottak szorgamazni.


Murg István, a Florisal műszaki igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy bizony komoly problémákkal állunk szemben. Önmagában a szelektív hulladékgyűjtés fontossága sem teljesen tisztázott a lakosság körében, felelőtlenül dobálunk el rengeteg mű- és egyéb más anyagokat, amelyekkel nem csak környezetünk esztétikus megjelenését befolyásoljuk negatív irányba, de a természet ellen is dolgozunk.


Szatmárnémeti  összlakosságát tekintve sajnos még mindig nagyon kevesen vannak azok, akik az előírásoknak megfelelően szortírozzák a háztartási hulladékot, pedig nagy szükség lenne rá, hiszen ha nem így teszünk, beszennyezhetjük az újrahasznosítható hulladékot, amelyet ezután már nem tudnak a rendeltetésüknek megfelelően feldolgozni.


„Szatmárnémetiben még mindig nem tudatosult az emberekben, hogy a háztartási hulladékot a nekik megfelelő konténerbe kell dobni, nem pedig a zöldövezeteket, árkokat kell szennyezni ezzel. Úgy gondolom, egy kis odafigyeléssel sokat tehetnénk a város tisztasága érdekében, azonban ehhez közös összefogásra van szükség úgy a lakosság, mint a vállalat részéről” – összegezte véleményét a Florisal műszaki igazgatója.


Arról pedig, hogy hogyan is lehetne lebonyolítani a rendeletben meghatározott mennyiségelvű fizetési és egyben elszámolási rendszert, azt nyilatkozta, hogy jelenleg ez az egyik legnagyobb kérdés, amely foglalkoztatja a céget.


Hallani pozitív példákról egyes romániai nagyvárosokból, de ha jobban utánajár az ember, akkor rájön, hogy nem a tervezet megfelelő kivitelezéséről van szó, csak hasonló vagy kényszermegoldásról, hogy kicsit ösztönözzék az embereket arra, hogy jobban szelektáljanak. 


Murg István szerint az elképzelés jó, hasznos is lehetne, sőt, ösztönzően is hathatna a szatmárnémeti lakosokra, de a gyakorlatban megreformált adminisztrációs rendszer és ki tudja még, mire lenne szükség ahhoz, hogy reálisan és egyenlően lehessen mérni az egyes háztartások szemétkibocsátását.


Ennek fényében tehát egyelőre a várakozás marad az egyetlen dolog, amit tehetünk, amellett, hogy igyekszünk növelni társadalmunk környezettudatos hozzáállását, hogy egy tisztább, egészségesebb és zöldebb világban élhessünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: