2013-04-25 18:29:16• hírek • Kocsis Zoltán

Fizetniük kell a Szatmárnémetiben közlekedő kamionoknak

A Szatmárnémeti Városi Tanács csütörtöki határozata alapján ezentúl fizetnie kell minden olyan 3,5 tonnánál nagyobb teherautónak, amely a városba behajt. Kivételt képez ez alól a tranzitforgalom, amely számára külön, nem engedélyhez kötött útvonalat jelöltek ki.

„Senki se higgye, hogy azért döntöttünk így, mert pénzt akarunk bevasalni a fuvarozóktól. Egyszerűen arról van szó, hogy vannak olyan útszakaszok, amelyek nem bírják el a teherforgalmat. Ezeket tehermentesíteni kell", magyarázta a döntést Marcela Papici alpolgármester.

A határozat értelmében Szatmárnémetit A, B és C zónára osztották. A C zóna gyakorlatilag a perifériát, az A a központot, a B pedig a köztes területeket jelenti. Az A zónában eddig is tilos volt 3,5 tonnánál súlyosabb kamionnal behajtani - ez alól csak a célforgalom jelent kivételt. A C zónában ezt követően sem kell fizetni, ellentétben a B zónával. „Ezzel a határozattal nem tettünk mást, minthogy követtük a nyugat-európai nagyvárosok és a környező városok példáját", mondta Papici.

A döntés értelmében egy napos, egy hónapos és egy éves engedélyt lehet kiváltani. Ezeknek az árai változnak a kamion súlyától és az érintett zónától függően. Az A zónában például egy 3,6 - 7 tonna közötti önsúllyal rendelkező teherautónak egy napra 20, egy hónapra 200, egy évre pedig 800 lejt kell fizetnie. Ugyanezért a B zónában ennek a kategóriának még nem kell fizetnie. A legtöbbet a 40 tonna fölötti teherautókért kell fizetni: az A zónában egy napért 100, egy hónapért 850, egy évért pedig 1800 lejt. Ugyanezért a B zónában egy napért 50, egy hónapért 150, egy évért pedig 1500 lejt.

A városvezetők összesen 12 alternatív útvonalat jelöltek ki a tranzitforgalom számára az ingyenes C zónában. Ígéretük szerint ezeken minden irányból minden irányba el lehet jutni fizetés nélkül.

A fuvarozók megsegítése érdekében egy engedély nem egyetlen teherautóra szól. Magyarán, ha az érintett cég vásárol egy engedélyt, azt bármely teherautója használhatja, két feltétellel: a járműveknek ugyanabban a súlykategóriában kell lenniük, másrészt pedig egyazon időben értelemszerűen csak egyikük használhatja (csak az egyik autó tartózkodhat a fizetős övezetben).

A hosszabb lejáratú engedélyeket a polgármesteri hivatalban lehet majd kiváltani, az egy naposokat pedig az elképzelések szerint a város szélein található benzinkutaknál lehet majd megvásárolni.

Elkészült a feltöltési órarend is

Ezzel együtt a tanács elfogadta az A zónában lévő üzletek feltöltésének órarendjét is. Ennek következtében az élelmiszereket 06.00-07.30 és 09.00-11.00 órák között lehet majd berakodni az üzletekbe, a nem élelmiszer jellegű árukat pedig 17.00-22.00 órák között.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: