2019-07-05 09:31:37• hírek • Bede Emőke

Fizetésünk közel egy harmadát enni- és innivalóra költjük. De vajon mennyit fordítunk alkoholra és dohányra?

Az Eurostat, azaz az uniós statisztikai hivatal azt vizsgálta nemrégiben, hogy mire és milyen arányban költik el pénzüket a tagállamok lakosai.

A szerdán közzétett eredmények szerint az EU-ban átlagosan a fizetés 24,2 százalékát a közüzemi számlák rendezése viszi el, majd ez követi 13 százalékkal a közlekedés. EU-s szinten a lakosság a bérének 12,2 százalékát fordítja élelmiszer és nem alkoholos ital vásárlására, 11,4 százalékot pedig az „egyéb javak és szolgáltatások” kategória visz el. 8,8 százaléknyi fizetést éttermekben és hotelekben költ el egy átlagos európai polgár, a pihenésre és kultúrára 8,5 százalék jut, lakberendezésre pedig 5,5 százalék. Ruházkodásra átlagban 4,9 százalékot fordítanak, egészségre 4-et, alkoholos italokra és dohányra pedig 3,8-at. A lista végén 2,5 százalékkal a kommunikáció kategóriája áll, oktatásra pedig mindössze 1,1 százalékot fordítanak. Noha ezek az arányok a legtöbb tagállamban egyenként is érvények, viszont vannak olyan országok is, ahol teljesen más kép rajzolódik ki.


Romániában példának okáért a lakosság a legtöbbet, pontosabban szólva havi bérének 27,8 százalékát enni- és innivalóra költi, a különféle számlákra ettől 5 százalékkal kevesebbet, a fizetések 22,5 százalékát fordítják. A közlekedés a havi bevétel 11,2 százalékát emészti fel, majd jön az egészségügy, melyre 6 százalékot költ egy átlagos romániai. Pihenésre, kultúrára, alkoholos italokra és dohányra szinte ugyanannyit szánunk, kb. 5,8 százalékot, azaz kevesebbet művelődünk, de többet iszunk és dohányzunk, mint az uniós átlag.


Lakberendezésre fizetésünk 4,6 százalékát fordítjuk, kommunikációra 4,1-et, egyéb szolgáltatásokra 3,7-et. Ruhára és lábbelire mindösszesen bérünk 3,5 százalékát fordítjuk, étteremben vagy hotelekben pedig a pénzünk 3,1 százalékát költjük el, azaz ebben a tekintetben több mint 5 százalékkal maradunk el az EU-s átlag alatt. A lista végén az oktatás áll, melyre egy átlag romániai fizetésének 2,1 százalékát költi el. Hogy más országokban mire költik a legtöbb pénzt, az alábbi interaktív ábrán lehet tanulmányozgatni.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: