2013-01-24 10:43:51• hírek • MTI

Fizetésképtelenné nyilvánítják az Oltchimet

Fizetésképtelenné nyilvánítják a román állami tulajdonban lévő Oltchim vegyipari üzemet, amely jelentős adósságokat halmozott fel - közölték szerdán román hírügynökségek.

Varujan Vosganian gazdasági miniszter a román kormány szerdai ülése után bejelentette, hogy a fizetésképtelenné nyilvánításra vonatkozó kérelmet azt követően küldik el a bíróságra, hogy a vállalat igazgatótanácsa is elfogadja a döntést. A miniszter szerint a testület ezt várhatóan már szerdán  megteszi.

Az Oltchimet a román államnak privatizálnia kellett volna a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás értelmében, de az eladása tavaly kudarcba fulladt, miután a győztesnek nyilvánított ajánlatot tevő Dan Diaconescu üzletember nem rendelkezett a szükséges pénzügyi garanciákkal.

Ezt követően a román kormány részben újraindította a gyárat, de a román hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségének keddi egyeztetése során kiderült, hogy a fizetésképtelenné nyilvánítás az egyedüli járható út az üzem privatizálása érdekében.

A román kormány azt reméli, hogy így sikerül újraszervezni a vállalatot, és nagyobb esély nyílik a sikeres privatizációra. Daniel Chitoiu pénzügyminiszter szerint a gazdasági miniszter több befektetővel is tárgyalásokat folytat.
A PVC-t és más műanyagtermékeket gyártó Ramnicu Valcea-i vegyipari vállalat évek óta veszteséges, mintegy 700 millió eurós adósságot halmozott fel. A gyárnak 3500 dolgozója van.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: