2010-09-06 17:22:30• hírek • Szatmar.ro

Fizetésképtelenek az önkormányzatok

A találkozó apropója az új tanévkezdés, illetve a körülötte kialakult problémák voltak. Amint az a megbeszélésen kiderült, az iskolák adminisztrálása miatt Szatmár legtöbb községének gondja akadt az építkezési cégekkel.

Az épületek javítása, valamint az építkezések miatt ugyanis óriási adósságokat halmoztak fel ezekkel a cégekkel szemben. A legtöbb község még 2008-ban került az adósok listájára és azóta sem sikerült számlájukat rendezni. Átlagosan 60 000 lejre tehető a javításonkénti összeg, de olyan is akad, aki 162 000 lejt halmozott fel.

Ilyés Gyula polgármester kifejtette, az ilyesfajta adósságoknak a hátterében az áll, hogy a tanügyi intézmények vezetői a helyi tanácsok véleményét nem kérték ki, hanem belevetették magukat az újításokba anélkül, hogy a megfelelő anyagi háttérrel rendelkeztek volna.Sok esetben emiatt a több éve a pénzükre váró cégek az önkormányzatokat számláinak zároltatásával fenyegetőznek.

Egy másik nagy gondot a diákok szállítása okozza. Az ülésen sorra álltak fel a polgármesterek és közölték igényüket legalább még egy-egy iskolabuszra. Kónya László ígéretet tett arra, hogy a problémák meg fognak oldódni, csupán idő kérdése. Az igényeket továbbítják az illetékesekhez. A találkozó teret adott arra is, hogy az elmúlt napok legnagyobb felháborodását okozó igazgatóváltásokról kifejtsék véleményüket a polgármesterek.

Mélyen felháborította a vezetőket az az eljárás, ahogyan Popa Mariana főtanfelügyelő kezelte az ügyet, hiszen amint kiderült, az új igazgatók politikai színezetük miatt kerültek helyükre, nem pedig tudásuk miatt.


A megyében mindenütt gondok vannak
A megyében mindenütt gondok vannak


A főtanfelügyelő nélkülözött mindenféle véleménykikérést, önkényesen döntött számos vezető kinevezésében. Az önkormányzatok vezetői felháborítónak tartották, hogy annak ellenére, hogy az önkormányzatok támogatják, eltartják az oktatási intézményeket, semmilyen beleszólásuk nem volt az ügyben.

Csehi Árpád, mint a megyei RMDSZ elnöke nehezményezte, hogy több magyar osztállyal is rendelkező iskola maradt magyar nemzetiségű vezető nélkül. Elmondta, a jóérzés is azt diktálja, hogy az ilyen iskolákban jelen legyenek a magyar vezetők is.

Mint elmondta a legjobb megoldás az lenne, ha a helyi tanácsnak mérvadó döntése lenne az igazgató választásban.

A polgármesterek bár Radu Giurcatól várták ugyan a válaszadást - hiszen ezek politikai úton történtek -, ő továbbpasszolta a labdát Kónyának. Kissé nevetségesnek tűnt ugyan a mikrofon ide-oda tologatása, ez azonban úgy tűnik, még mindig könnyebb megoldás, mint szembenézni a demokrata liberálisok által kreált felháborító helyzettel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: