2009-07-23 15:25:31• hírek • Gozner Gertrud

Fizetésből élő szegények

A fizetésből élők többsége Romániában nem engedheti meg magának, hogy számítógépet vásároljon és autót tartson fent - derült ki az Országos Statisztikai Hivatal által kiadott tanulmányból.

A családfenntartó által betöltött munkahelyi pozíció nagyban befolyásolja, hogy milyen tartós fogyasztási javak jelennek meg az adott háztartásban. Például a számítógép a lakosság nagyobb részénél még mindig hiánycikknek számít. A tanulmány szerint a munkavállalóként fizetésből élők 43,6 százalékának nincs otthon személyi számítógépe, ez 21,7 százalékos a munkáltatók körében.

A hiány még szembetűnőbb a munkanélküliek esetében, 78,8 százalékuknak nincs számítógépe otthon, akárcsak a nyugdíjasok 83,5 és a mezőgazdasággal foglalkozók 91,3 százalékának. Ami a gépkocsit illeti a fizetésből élők több mint fele, 56,4 %-uk nem rendelkezik saját autóval, míg munkaadóik 79%-a vezet saját járművet.

A tartós fogyasztási cikkek közül a színes tévék a legkeresetebbek, a romániai háztartások 95 százalékában megtalálhatók - áll a tanulmányban. A telefonok szintén népszerűek, a birtoklási arányuk pedig nyolcvan százalékos. Az állandó jövedelemmel rendelkező személyek, a fizetésből élők, a munkaadók és a szabad foglalkozásúak rendelkeznek ezen javak többségével.

 

Hogy enyhítsen a krónikus számítógéphiányon, a tanügyi minisztérium évente segélyben részesíti a kis jövedelmű családok iskolás gyermekeit. Szatmár megyében 587 kérést regisztráltak a 200 eurós számítógép-vásárlási támogatásra, amelyből az idén 261-et ítéltek meg. A törvény szerint a kétszáz eurós támogatásra jogosult minden 26 év alatti fiatal aki valamelyik állami vagy államilag elismert oktatási intézmény diákja.


A romániai családok alig több mint felének van otthon számítógépe.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: