2018-08-30 09:55:37• hírek • Bede Emőke

Fizetés nélkül maradhatnak a gyermekvédelmisek

Szerdán ismét asztalhoz ültek a Megyei Tanács tagjai, kik ez alkalommal sem időztek túl sokat a megvitatandó kérdések felett.

A nyolc napirendi pontban pár perc alatt döntés született, azonban az „Egyebek” adta lehetőséget kihasználva a tanácselnök nem túl örvendetes hírről számolt be. Pataki Csaba ugyanis elmondta, ha tovább késlekedik a kormánytól várt költségvetés-kiegészítés, több intézmény is nehéz anyagi helyzetbe kerülhet.
 

A legkomolyabb gondokkal jelenleg a Társadalmi és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) küszködik. Az augusztusi hónapot csak úgy sikerült kihúzni, hogy a helyi önkormányzat visszatérítette az utóbbi években felhalmozódott hátralékát, szeptemberben azonban már nem tudják biztosítani az ezernél is több alkalmazott fizetését. Novemberre pedig a tényleges működéshez szükséges tartalékok is elfogynak. A DGASPC számláján jelenleg 1,2 millió lej van elkülönítve a fizetésekre, de még szükség volna 2,8 millióra, hogy az ehavi költségeket teljes mértékben fedezni tudják. Ahhoz pedig, hogy az alkalmazottak számára az év fennmaradó részében is biztosíthassák a fizetést, 14,7 milliót kellene kapnia az intézménynek.
 

Pataki ugyanakkor arra is rávilágított, hogy nem csak a DGASPC-nél akadtak ilyen természetű anyagi gondok, ugyanis napi szinten keresik meg a megye polgármesterei is. A vidéki önkormányzatok kasszája egyre pókhálósabb, lassan az is gondot okoz, hogy a fenntartási költségeket előteremtsék. Számukra sincs jobb válasz, minthogy meg kell várni a központi költségvetés-kiegészítést, az összegekkel való sakkozás csak ezután kezdődhet meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: