2014-09-23 14:14:20• hírek • Szatmár.ro

Fityiszt mutat a bankautomata az Északi Színház dolgozóinak

Kedden az új főtérre vonultak a Szatmárnémeti Északi Színház munkatársai, hogy a japán sztrájkot követően most hangsúlyosabb formában tiltakozzanak havi járandóságuk kifizetésének késlekedése ellen. A színészek most sem feledkeztek meg hivatásukról, az akció keretében egy keserű, de megmosolyogtató performanszt is előadtak.

Hétfőn sajtótájékoztatón jelentették be az Északi Színház szakszervezeti megbízottjai, hogy kedden az utcán fognak tiltakozni az augusztusi hónapra szóló fizetésük kézbesítésének jelentős késése miatt. Tervüktől az sem tántorította el őket, hogy kedd reggel Dorel Coica polgármester, Eugeniu Avram prefektus és Mircea Govor megyei tanácsi alelnök kereste fel őket, szóban biztosítva a színházi dolgozókat arról, hogy sikerült megtalálniuk a forrást a kifizetésükre, a csütörtöki városi tanácsülésen pedig a költségvetés-kiegészítés során a következő hónapok fizetéseire is előteremtik a pénzt.

Nagy lett a csend viszont a teremben, amikor Stier Péter adminisztratív igazgató arra kérdezett rá, hogy ha a hivatalban tudták, hogy baj lehet a kifizetésekkel, miért nem került terítékre a színház költségvetésének kiegészítése azon a nemrég megtartott rendkívüli tanácsülésen, amikor a teátrum szerkezeti felépítése volt a téma.

A színház munkatársai azonban a szóbeli ígéretekben már nem hisznek, ezért az új főtérre vonultak, ahol többen is csatlakoztak akciójukhoz - többek között Magyar Lóránt, a városi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, Maskulik Csaba és Butka Gergő tanácsosok.

A színházi dolgozók egy keserű, de nagyon valóságos és helyenként mulatságos rövid előadással is tiltakoztak: a Harag György társulat egyik új színésze alakította a bankautomatát, de hiába álltak sorban a kollégák, hogy kivegyék fizetésüket és törlesszék banki részleteiket, fizessék számláikat - a gép minden esetben fityiszt mutatott nekik. Később Gál Gyula irodalmi műként, nagy átéléssel olvasta fel a banktól kapott felszólító sms-t, amely a részlet befizetésének közelgő határidejére figyelmeztetett, egy másik színész pedig az alkotmány néhány ide vágó cikkelyét idézte.

Fizetésük késése miatt tiltakoztak az Északi Színház dolgozói

A színészek fekete ruhában, sápadtra maszkírozott arccal álltak az új főtéren, sokan fejfedőjüket a földre helyezve jelezték: lassan koldusbotra jutnak. Ennél a témánál maradva, a színház dolgozói és a szimpatizánsok is a nyakukba akasztottak egy-egy "Mondj nemet a koldulásra" feliratú táblát.

Bár a színháziak úgy tervezték, hogy a fizetés átutalásáig a hét minden napján az új főtéren fognak tiltakozni, erről egyelőre lemondtak. A hétvégére ígért átutalás azonban ha nem történik meg, újra az utcára fognak vonulni.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: