2012-04-10 12:51:24• hírek • Póti Orsolya

Filmzenék, ünnepi koncertek, turnék

Ez az évad még számtalan meglepetést tartogat a szatmári zenekedvelők számára, hiszen a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia vezetősége szebbnél szebb koncertekre invitálja meg a nagyérdeműt a következő hónapokban. Az új évad a 35-ik alkalommal megrendezésre kerülő zenei fesztivállal veszi kezdetét.

A tervekről, programokról Dr. Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmári filharmónia vezetője nyilatkozott a Szatmár.ro-nak. Mint megtudtuk, az intézmény vezetősége a továbbiakban is figyelembe veszi a közönség igényét, hiszen a jövő hét folyamán két alkalommal is megrendezésre kerül a filmzenés szimfonikus koncert Shinya Ozaki karmester vezénylésével.

A koncertekre április 19-én és 20-án 18.30 órai kezdettel kerül sor a filharmónia előadótermében. Ezeket megelőzően, április 12-én a szatmári filharmónia és a Bukaresti Japán Nagykövetség által szervezett szimfonikus koncertre kerül sor, melynek szólistái Chio Hagiwara és Azusa Yamaki zongoraművésznők. Műsoron Bach, Saint-Saens és Mozart művek.

Az előadótermi koncerteken kívül a filharmonikusok templomainkban is fellépnek. Például a hagyományos városnapi koncert május 25-én, a Várdomb (Decebal) utcai zsinagógában kerül megrendezésre. A nagyérdemű a Consonantia kamarazenekar előadásában hallgathatja Antonio Vivaldi közismert darabjait.

„Noha a városnapi koncerteknek eddig a Székesegyház adott otthont, szeretném, ha ezentúl minden kamarakoncertre más-más helyszínen kerülne sor. Azért esett a választás a zsinagógára, mert egyszerűen varázslatos az akusztikája, mondhatni a legjobb a városban. Jövőre pedig a Láncos-templomban tartanánk meg a koncertet." - magyarázta Fátyol. 

A németországi, illetve ausztriai turnék előtti bemutatókoncertre a Kálvária-templomban kerül majd sor, augusztus 12-én pedig  filharmonikusaink a Salzburgi Dómban, majd a düsseldorfi és nordkircheni kastélykertekben játszanak majd közel 20.000 néző előtt.

Fátyol Rudolf röviden a Szatmári Zenei Fesztiválról is beszámolt, amely idén immár 35-ik alkalommal kerül megrendezésre szeptember 20. és október 12. között. Mint megtudtuk, a rendezvénysorozatnak több külföldi vendégelőadója is lesz. Érkeznek tehetséges művészek Ausztriából, Németországból, Japánból és Magyarországból is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: