2019-09-19 06:42:24• hírek • Szatmár.ro

Filmvetítés Nagykárolyban: Sára Sándor alkotásával tisztelegnek az aradi vértanúk előtt

október 06

Az aradi vértanúk emléke előtti tisztelgésképpen filmvetítést szerveznek Nagykárolyban, október 6-án, vasárnap, 18 órától kezdődően a Városi Színházban.

Sára Sándor rendező 80 huszár című alkotását láthatja majd a közönség, mely egy 1978-ban készült színes, magyar filmdráma, ami a Lenkey huszárszázad történetét és más hiteles forrásokat feldolgozva emléket állít a levert forradalomnak.


A film története: 1848 tavaszán egész Európa forrong. Lengyelországban egy kisvárosban állomásozik Paál Farkas kapitány huszárszázada. A magyarok közül az egyik közkatona szökni próbál, hogy visszatérjen a szülőfalujába. Elfogják, visszahozzák, és a császári tábornok parancsára a város főterén nyilvánosan megvesszőzik. A brutális büntetés a lengyelekből először tiltakozást, majd lázadást vált ki. A huszárcsapatot büntetésből Prága környékére akarják helyezni. Az osztrák kötelékhez tartozó egység tagjai ekkor a tiltás ellenére megszöknek és hazaindulnak. A szökevények kalandos útja ezer veszéllyel teli. Harcot kell vívniuk az út nehézségeivel: a természettel, a kiszolgáltatottsággal, az éhséggel, a gyávasággal; az őket üldöző ellenséges túlerővel, és rájuk vár a birodalom retorziója is.


A film nagykárolyi vetítésére a 19. Filmtettfeszt, az Erdélyi Magyar Filmszemle révén kerül sor. Az ingyenes vetítésre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 
Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: