2018-09-30 10:12:36• hírek • Közlemény

Filmtettfeszt Szatmárnémetiben október 5-7. között

A 18. Filmtettfeszten a legújabb magyar filmeket láthatja a közönség Szatmárnémetiben, olyan produkciók kerülnek bemutatásra október 5-e és 7-e között a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ kistermében, amelyek még nem kerültek moziforgalmazásba Romániában.

A filmszemlén ugyanakkor a tehetséges fiatal erdélyi filmes alkotók is bemutatkozási lehetőséget kapnak, hiszen a rendezvény keretén belül immáron harmadik alkalommal szerveznek rövidfilmes versenyszekciót Filmgalopp címen. A kolozsvári székhelyű Filmtett Egyesület, a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület és a G. M. Zamfirescu Művelősési Központ szervezésében hat nagyjátékfilmet és számos fiatal erdélyi alkotó rövidfilmjét láthatja a szatmári közönség a három nap alatt. A belépés minden vetítésre ingyenes.

 

A fesztivál különlegessége, hogy a kolozsvári fő helyszín mellett több erdélyi város ad helyszínt a Filmtettfeszt vetítéseinek: Szatmárnémeti, Nagyvárad, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Arad, Temesvár, Gyergyószentmiklós. A Cinemobil nevű utazó mozival együttműködve 2016 óta Kolozsvárhoz közeli falvakba is eljutnak a filmtettfesztes magyar filmek. Az elmúlt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősödött a program erdélyi vonulata is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek.

 

Október 5-én, pénteken 16 órától a Filmgalopp – erdélyi magyar rövidfilmek versenyével kezdődik a 18. Erdélyi Magyar Filmszemle.

 

17.30-tól Sándor Pál romantikus vígjátékát, a Vándorszínészeket nézheti meg a közönség, amelyben egy maroknyi vándorszínész játéka dühös verekedést robbant ki. A kavarodásban egy ifjú katona is beszáll a bunyóba. Miután a fiú bujdosni kényszerül, a társulat befogadja és együtt zötyögnek faluról falura Pest felé. Azt hiszi megmenekült, pedig ha sejtené, hogy lesz itt még akasztás, csábítás, párbaj meg szerelem és nem csak a színpadon, talán akkor is minden áron velük tartana.

 

Az esti órákban minden nap a drámáé a főszerep, pénteken 20:30-tól Szász János korhatáros drámáját, A hentes, a kurva és félszeműt nézhetik meg. A történet szerint a jómódú hentes kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a kegyvesztett, félszemű csendőrtiszt, egy nővel menekül a falujába. Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát, aki munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten prostituált volt, a hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. A pár belemegy a játékba és veszélyes alkudozás veszi kezdetét: egyikük sem tudhatja, ki kit fog hátba szúrni, ha végül eljön az elszámolás ideje.

 

Október 6-án, szombaton 17 órától a Filmgalopp – erdélyi magyar rövidfilmek versenyének második részével kezdődik a program.

 

Csupó Gábor kasszasikerét, a Pappa Pia-t 18:30-tól láthaják. Papi a világ legkedvesebb nyugdíjas linkje, aki mindenkinek tartozik és csak a jókedvét ajánlhatja törlesztés helyett. Már laknia sincs hol, egy lepukkant Duna-parti csónakházban húzza meg magát. Ám szomszédja, egy menő szuperdiszkó tulajdonosa, Wizy most ezt is elvenné tőle, hogy csilivili buliplázát építtessen a parton. Az öreg segítséget kér az unokájától, Tomitól. A srác legalább olyan link, mint a nagyapja, viszont sokkal sármosabb – és habozás nélkül hívja a haverjait. Megkísérli a lehetetlent: a csónakházból átmenetileg romkocsmát varázsolnak, hogy összegyűjtsék a túléléshez szükséges összeget.

 

Szász Attila történelni drámáját, az Örök tél című nagyjátékfilmet 20:30-tól láthatja a közönség. 1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony, sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Egy keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában, embertelen körülmények között találják magukat. A svábokat háborús bűnösként kezelik, őket okolják a német katonák által elkövetett borzalmakért. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik egy fogolytársának, Rajmundnak, aki megmenti az életét. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon milyen áron élheti túl az ember a poklot?

 

Október 7-én, vasárnap 17 órától magyar rövidfilmekkel kezdődik az esemény.

 

18:30-tól Vékes Csaba rendezésében a Hetedik alabárdos című vígjátokot láthatják, egy igazi humoros karriertörténetet, amelyben a mellőzött színész egy váratlan felkérésnek köszönhetően az „örök statiszta” szerepből a teátrum vezető rendezőjévé válik. Innentől nem csak saját álmaiért, hanem az egész társulatért is küzdeni kezd. A napjaink színházi világában játszódó, szürreális elemekkel tarkított szatírából kiderül, a főhős mit tud kezdeni a számtalan buktatót rejtő, vadonatúj megbízással, és az is, mit szólnak ehhez a kollégái?

 

A 18. Filmtettfeszt zárófilmjeként pedig 20:30-tól Török Ferenc drámáját, az 1945 című nagyjátékfilmet vetítik a szervezők. 1945. augusztus 12., 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés... 

 

Péntek, szombat és vasárnap délutánonként igazi moziünneppel várja a közönséget a Filmtettfeszt csapata. A filmekre a belépés ingyenes. Te se hagyd ki a nem minden napi moziélményt!

 

A Filmtettfeszt Facebook eseményén további érdekességeket olvashatsz a filmekkel és a programokkal kapcsolatban. KATTINTS IDE a Facebook esemény megtekintéséhez!
 


 


 


 


 


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: