2016-10-04 12:43:16• hírek • Szatmár.ro

Filmtettfeszt Szatmárnémetiben is

Egyszerre 13 erdélyi városban kerül megrendezésre a Filmtettfeszt, a magyar nyelvű filmek fesztiválja, amelyhez idén először csatlakozik Szatmárnémeti is. A vetítéseknek a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ kisterme ad otthont, péntektől vasárnapig október 7. és 9. között, a terem a Szakszervezetek Művelődési Házában található. A belépés ingyenes, a filmeket román vagy angol felirattal vetítik.

A program hat friss magyar játékfilmet foglal magába, nagyrészüket még nem láthatta a szatmári közönség. Az Anyám és más futóbolondok a családból bájos, négy generációs családtörténet, középpontjában egy bámulatos asszonnyal, aki mindig idejében mozgósítja szeretteit, amint veszélyt szimatol. Szintén egy anya áll a Szerdai gyerek történetének középpontjában: a nehéz sorban tengődő főszereplő keresi a helyét a társadalomban, és gyermeke gyámságáért küzd, miközben maga is félig gyerek még. Szerelem viszi előre a Hajnali láz két főszereplőjének zátonyra futott életét is. Utóbbiak a második világháború után lábadoznak egy-egy szanatóriumban, orvosaik sok jót nem jósolnak, mégis megtörténik a varázslat az új Európa „hajnalán".

A lassúbb drámák mellett energikus thrillerek is várják a szatmári filmrajongókat. A Veszettek két nehéz anyagi helyzetben élő fiú története, akik csatlakoznak egy rendvédelmi szervezethez, hogy így tegyenek a városukban egyre elharapózóbb bűnözés ellen. Hamarosan azonban szembesülniük kell azzal, hogy néha nem is olyan könnyű eldönteni, ki a bűnös, és ki az áldozat

Akciójelenet a Dragán-völgyében forgatott Víkendben is akad bőven: három jómódú, sikeres ember Erdélybe indul vadászni. Könnyed, boldog napokra számítanak, de amikor egy helyi férfi életét veszti egy balesetben, a nyugalom gyorsan szertefoszlik, és kiderül, hogy mindhárom vendégnek titkos terve van. Erős bűnügyi vonal bontakozik ki Az éjszakám a nappalodban is. Hőse, Novák nem tud aludni. Egy éjjel összeakad egy fura társasággal, feltűnik  egy bankigazgató, egy gyógyszersegély-szállítmány, egy orosz teherautó meg egy hulla. Hogy pontosan kié, az még nincs eldöntve...

A nagyjátékfilmek mellett több rövidfilmes blokk is műsorra kerül: a szatmári közönség is ítélkezhet a Filmgalopp nevű, erdélyi rövidfilmes versenyprogram díja felől, de lesznek még animációs és kisjátékfilmes válogatások ezen kívül is. Ez utóbbiak nagyrészt olyan alkotásokból álltak össze, amelyek premierjüket rangos nemzetközi filmfesztiválokon ünnepelték, vagy szintén nemzetközi fesztiválokon nyertek díjakat.

És hogy ne csak a szülők szórakozzanak: a szervezők a legkisebbeket is mozizni hívják. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt megszólító Sárkány és papucs vetítésével párhuzamosan az apróságokat izgalmas animációs kalandozásra várják. Az országos fesztivál helyi szervezőpartnere a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület, a rendezvényt Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala és a GM Zamfirescu Kulturális Központ segítségével hozzuk el a szatmári filmrajongóknak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: