2011-03-23 16:35:42• hírek • MTI

Hollywood aranykorának királynője

Elhunyt szerdán Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő, a huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga, olyan klasszikussá vált filmek szereplője, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn.

A színésznő 79 évesen halt meg a Los Angeles-i Cedars-Sinai Kórházban - közölte Sally Morrison, Elizabeth Taylor képviselője. Tájékoztatása szerint a filmcsillag négy gyermeke - Michael Wilding, Christopher Wilding, Liza Todd és Maria Burton - jelen volt a kórházban.

Az "ametiszt szeműek" királynőjeként emlegetett művésznő halálát szívproblémák okozták, hat hete szívszélhűdés miatt kórházban ápolták. Bár komplikációk merültek fel, állapota stabilizálódni látszott, és még arra is volt remény, hogy hazatérhet.

1932. február 27-én született Londonban, amerikai műkereskedő szülei a második világháború kitörésekor költöztek vissza Los Angelesbe. A feltűnően szép, ibolyakék szemű kislány tízévesen kapta első filmszerepét, vele együtt egy 18 éves szerződést, így a nézők szeme láttára nőtt fel. Könnyedén váltott át a felnőtt szerepekre, első romantikus filmjét 17 évesen forgatta. Alakítása hiteles volt, hiszen még ebben az évben ment férjhez a hotellánc-örökös Nicky Hiltonhoz. Ettől kezdve magánéleti botrányaival is szolgáltatott csemegét a bulvárlapoknak: egy év múlva már el is vált, másodjára 1952-ben vezette oltár elé az idősödő pályatárs Michael Wilding, vele öt évig élt együtt.

Az óriás című 1956-os filmben James Dean volt partnere, a következő évben jelölték először Oscar-díjra. 1958-ban ismét oltár elé állt, de harmadik férje, Mike Todd producer repülőgép-szerencsétlenség áldozata, Taylor pedig a világ leghíresebb özvegye lett. A közönség mégis elfordult tőle, amikor kiderült, hogy Eddie Fisher és Debbie Reynolds házassága miatta bomlott fel.

A róla kialakult képpel egybevágott a Macska a forró bádogtetőn frusztrált Maggie-jének szerepe, amelyért 1959-ben majdnem megkapta az Oscar-díjat, de úgymond erkölcstelen magánélete miatt kihúzták a listáról. Első szerződése 1960-ban járt le, "búcsúzóul" a Modern kaméliás hölgy című filmben nyújtott alakításért végre megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Taylor szerint enyhén szólva sem ez volt a legjobb filmje, a kitüntetést kárpótlásnak tekintette - a gála idején ugyanis tüdőgyulladása volt, sőt halálhírét keltették.


Még 1960-ban megkapta a híres-hírhedt Kleopátra női főszerepét, első színésznőként törve át az egymillió dolláros gázsi-álomhatárt. A 16 hétre tervezett, de három évre nyúló és mai áron félmilliárd dollárt kóstáló forgatás a producerek, a végeredmény a nézők számára bizonyult katasztrofálisnak. Szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy Taylor és az Antoniust alakító Richard Burton egymásba szeretett, így a viharos románc miatt legalább reklámra nem kellett költeni.
Taylor és Burton 1964-ben összeházasodott, 1966-ban a színésznő második Oscar-díját eredményező Nem félünk a farkastól, egy év múlva a Makrancos hölgyben játszottak együtt. Alakításuk mindkét filmben a való életet tükrözte: Burton neje negyvenedik születésnapjára négyezer tulipánt küldött, két év múlva viszont már a válókeresetet adta be. Később újra egybekeltek, de csak egy évig bírták együtt.


Elisabeth Taylor
Elisabeth Taylor



Taylor a nyolcvanas évektől már jobbára csak tévéjátékokban és színpadon szerepelt, fölös energiáit jótékonykodásba ölte. A lapok alkohol- és kábítószer-függőségéről, súlyproblémáiról, betegségeiről és persze szerelmi életéről cikkeztek. 1996-ban már nyolcadik alkalommal vált el, a nála húsz évvel fiatalabb építőmunkást egyik elvonókúráján ismerte meg. A hatvanhoz közel még kapott egy meztelen szerepajánlatot Az ifjúság édes madarában, amit ugyan visszautasított, de kimerítően nyilatkozott róla... 1994-ben a Flintstone családban Frédi anyósát alakította, 2003-ban jelentette be visszavonulását a filmezéstől.

Az alig 154 centi magas, egykor a világ legszebb asszonyának tartott Taylor híresen vonzódott az ékszerekhez, szerencséjére e szenvedélyét milliomos férjei mindig ki tudták elégíteni. Ő volt az első magánszemély, aki 60. születésnapját - potom 150 ezer dollárért - Disneylandben ünnepelte. Számos kitüntetést is őrzött vitrinjében, az 1993. évi Oscar-díj átadáson a Jean Hersholt humanitárius díjjal jutalmazták az AIDS-kutatás támogatásért, az ezredfordulón II. Erzsébet brit uralkodó a lovagi címnek megfelelő "dame" rangra emelte.

Taylor évek óta szívbeteg volt, másfél éve szívbillentyű-műtétet hajtottak végre rajta, gerincproblémái és egyéb betegségei miatt jó ideje tolószékbe kényszerült. Egyszer azt mondta, sírjára ezt véssék: Itt nyugszik Elizabeth Taylor, aki gyűlölte, ha Liznek hívták.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: