2008-11-03 21:57:39• hírek • Csenteri Judit

Figyelmeztető sztrájkba léptek a tanárok

Igen sokféle  vélemény jelent meg az utóbbi napokban arról, hogy növelni kellene-e vagy sem a tanárok fizetését, s amennyiben igen, akkor mennyivel.

A tanügyi káderek fizetésemelését megcélzó törvénytervezet, amelyre a Parlament és az államelnök is rábólintott, október 28-án jelent meg az ország Hivatalos Közlönyében. A Kormány azonban egy sürgősségi rendelet révén, még aznap elnapolta a pedagógusok fizetésének növelését jövő év április 1-ig.

Mariana Campeanu Munkaügyi Miniszter véleménye szerint a kis jövedelemmel rendelkező tanügyi káderek fizetését legalább 500-700 lejjel kellene növelni ahhoz, hogy minél több jól képzett pedagógust vonzzon a tanügy. A miniszter asszony, nyilatkozatához azonban azt is hozzáfűzte, hogy ez 2008-ban egyenlőre lehetetlen.

Tăriceanu kormányfő egy hasonlattal élvén, úgy véli a jövedelmek 50%-kal való növelése jelenleg annyit jelentene, mintha benzint öntenénk a már égő tűzre. Vagyis igencsak irreálisan hangzana, ha a gazdasági válság körülményei között az ország 50%-kal megnövelné a tanügyi káderek fizetését. Mindeközben az ország nyugati részén máris 4.000 alkalmazottat szabadságoltak, éppen ezért befektetésekre van szükség, nem pedig a fizetések növelésére.

A kormányfő keményen támadta a pedagógusok figyelmeztető sztrájkját, s mindazokat a pártokat, akik egyetértenek a fizetésemelésekkel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: