2016-07-05 21:29:12• hírek • MTI

Figyelmeztető sztrájk

Egyórás figyelmeztetető sztrájkot tartottak kedden Romániában a helyi közigazgatásban dolgozó közhivatalnokok, akik 25 százalékos béremelést követeltek.

A munkabeszüntetés a hírügynökségi jelentések szerint sehol nem okozott komoly fennakadást az ügyintézésben. A közhivatalnokok érdekeit védő szakszervezetek általános munkabeszüntetést is kilátásba helyeztek július második felére, ha a kormány nem tesz eleget kérésüknek.

A közhivatalnokok azért kérnek 25 százalékos béremelést, mert tavaly a román kormány ennyivel emelte az oktatásban és az egészségügyben dolgozók bérét. A kormány azzal indokolta akkor a döntést, hogy mindkét terület stratégiai fontosságú.

A kormány a közalkalmazottak úgynevezett egységes bérezési törvényének módosításával tervez más közalkalmazotti kategóriáknak is béremelést biztosítani, de ez a tervezet várhatóan az év végére készül el.
A közhivatalnokok ebédjegyeket és üdülési utalványokat is követelnek jövedelmük kiegészítése érdekében. A szakszervezetek szerint a helyi közigazgatásban dolgozók mintegy fele minimálbért keres, és kifogásolják, hogy túl nagyok a bérkülönbségek a helyi és központi közigazgatásban dolgozók fizetése között.

Dragos Pislaru román munkaügyi miniszter kedden kijelentette, hogy a 25 százalékos béremelésről csak akkor lehet tárgyalni, ha a kormányzatnak rálátása lesz a helyi közigazgatásban dolgozók pontos bérhelyzetére. Szerinte ugyanis jelenleg a polgármesteri hivatalok egy részétől birtokolnak csak kimutatásokat, amelyeket kivetítenek a többi közigazgatási egységre, de nem biztos, hogy ez a valós helyzetet tükrözi - magyarázta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: