2020-02-14 10:09:41• hírek • Bede Emőke

Figyelem: trükkös csalók portyáznak Szatmárnémetiben!

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

„2020. február 13-án, a délutáni órákban, kihasználva a barátnőm édesanyjának hiszékenységét és korát, becsapták és kirabolták őt” – hívta fel az esetre figyelmünket az egyik olvasónk.

A Kispiac közelében található magánház udvarára három fiatalabb és egy idősebb, magyarul beszélő, viszonylag jól öltözött férfi csengetett be, mondván, ők nyírják a fákat az utcában, és egy bizonyos összeg ellenében megnyírják az udvaron levő fákat is, illetve kérésre akár kisebb javításokat is elvégeznek. Mivel a csapatnál egy láncfűrész is volt, ezért az idős nő jóhiszeműen beengedte a férfiakat az udvarra. Ezt követően különböző indokokra hivatkozva, a hölgy figyelmét elterelve bejutottak a házba is, ahonnan aztán több értéket is eltulajdonítottak. „Ha valaki már megjárta velük vagy van bármilyen reális információjuk róluk, írjon vagy hívjon a 0744 552 724-es telefonszámon” – olvasható a közösségi oldalon is megosztott bejegyzésben.


A rendőrség az utóbbi években több olyan kampányt is szervezett, mellyel a betörők és csalók leleményességére hívták fel a lakosság figyelmét. A rendőrök ezek során nem csak saját lakásukkal szemben intették éberségre a lakosokat, hanem a szomszédokéval szemben is. Kellő körültekintésre ösztönöztek mindenkit, és azt javasolták, hogy idegen embereknek senki ne szolgáltasson ki információkat saját vagy szomszédja lakására vonatkozóan.


Az akciók során különös figyelmet fordítottak az idősek tájékoztatására is, hiszen ők az egyik legérintetebb korcsoport a betöréseket illetően, hiszen az idősödő emberek hajlamosabbak jóhiszeműen akár vadidegeneket is beengedni a lakásba. Ennek elkerülése érdekében ajánlatos mindig valamilyen hivatalos igazolványt vagy felhatalmazást kérni a becsengetőktől. Amennyiben nem tudnak ilyennel szolgálni, jobb be sem engedni őket. A rendőrség emberei továbbá azt is javasolták a lakosoknak, hogy a különböző közösségi oldalakon ne osszanak meg árulkodó képeket vagy bejegyzéseket, ha hosszabb távra eltávoznak otthonról (pl. nyaralás céljából). A betörők előszeretettel szemelik ki következő célpontjukat az interneten, hiszen sokan elővigyázatlanul tudatják a nagyvilággal, ha épp nincsenek otthon.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírus statisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: