2010-10-17 14:33:16• hírek • MTI

Figaro itt, Figaro ott... egy londoni kocsmában is.

Londonban hol itt, hol ott tűnik fel Figaro, például egy pub különtermében, de az előkelő Covent Garden opera színpadán is - jelentette a francia AFP hírügynökség.

A Sevillai borbély híres áriáját a kocsmában mintegy száz, a műélvezet közepette sört kortyolgató néző előtt énekelte egy fiatal brit bariton angolul. A szöveget ugyanis az eredeti olaszról Shakespeare nyelvére fordították, a cselekményt a spanyol Sevillából a dél-angliai Salisbury városába helyezték át, az operát kétórásra kurtították, és ha lehet, még humorosabbá tették.
Emellett a helyeket londoni viszonylatban verhetetlenül olcsón, 15 fontért (mintegy 4500 forint) árulták.

Robin Norton-Hale, a rendező az AFP-nek elmondta, hogy az opera sokak számára idegen dolog: azért kívánja elvinni a pubokba és hasonló népi színhelyekre, hogy az emberek másként tekintsenek erre a műfajra.

A célt sikerült elérni. Amikor a hat szereplő rázendít, hangjuk betölti az észak-londoni King's Head pub szűk termét, de akkor is minden szavukat jól lehet érteni, amikor csak suttognak. Az élmény egyedülálló a jelenlévők számára. Judith Mitchell, az egyik néző, aki korántsem volt operarajongó, de most azt mondta, úgy érzi, mintha maga is részese lenne az előadásnak.

"Rendkívüli élmény ilyen közelről hallani egy operaénekest, így valóban érezni az emberi hang varázsát" - vélekedett Adam Spreadbury-Maher, a társulat művészeti igazgatója.

Ez a kis terem ugyanakkor nagyszerű alkalmat nyújt a fiatal énekeseknek az első nyilvános fellépésekre. "A lehetőségek Londonban nagyon ritkák" - magyarázta az egyik szereplő, John Savournin. Hozzáfűzte: az ilyen helyek "lehetővé teszik az opera műfajának életben tartását".

A XIX. században alapított King's Head pub valóságos intézménynek számít Londonban. Belső termét 1970-ben alakították át színházzá, és sok olyan fiatal művész lépett fel benne, akiből később világsztár lett: elég Hugh Grant nevét említeni. A King's Head ma már teljes jogú színháznak számít, és negyven éve ez az első opera, amely a brit fővárosban nyílt.

Az alig néhány kilométerre lévő Covent Gardennek szinte mindenben az ellentéte ez a társulat. A királyi opera vörös-arany drapériás nagyterme kétezer nézőt fogadhat be, akik között akad olyan, aki akár 388 fontot is kész megfizetni egy helyért. A pub énekeseit csupán egy zongora kíséri, míg a Sevillai borbélyt olaszul előadják saját nagyzenekar kíséretében.

Ám Deborah Bull, a Royal Opera művészeti igazgatója üdvözli a King's Head kezdeményezését, amely, mint fogalmazott, "egy másik felfogása a művészetnek, de ugyanúgy egy csodálatos művel gazdagítja a nézőket".

A Royal Opera House is törekszik arra, hogy új közönséget hódítson meg. Ezért meglepő rendeléseket adott rövidebb időtartamú kortárs operák komponálására. Jövőre így Terry Jones színész-rendező, a Monty Python együttes egykori tagja, és Stewart Copeland, a Police dobosa is szerepel majd az új bemutatók szerzői között.


Átdolgozták a világhírű operát
Átdolgozták a világhírű operát (kép: illusztráció)


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: