2013-10-22 15:40:24• hírek • MTI

Fidesz-listán indulna Tőkés László újabb EP-mandátumért

Fidesz-listán indulna újabb európai parlamenti képviselői mandátumáért Tőkés László - közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva kedden a liberális kötődésű Adevarul című napilap.

A cikkíró magyarázatképpen hozzáfűzte, hogy 2009-ben Tőkés László a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján jutott mandátumhoz, de időközben viszonyuk megromlott, saját pártot alapított, amely azonban a decemberi parlamenti választásokon mindössze "hibaszázalékba illeszkedő" eredményt ért el.

A lap Sorin Bocancea politológust is megszólaltatta, aki szerint Tőkés László politikai pályájának végét jelenti, ha a Fidesz listáján indul, hiszen az erdélyi választók nem bocsátanák meg neki, hogy egy "másik állam érdekeit képviseli".
"Az ilyen hírek keltésében azok a politikai formációk érdekeltek, amelyek el szeretnék távolítani Tőkés Lászlót az erdélyi magyarság politikusainak köréből, ki szeretnék lőni azt a kényelmetlenségi faktort, amelyet ő jelent bizonyos politikai erők számára" - reagált a lapértesülésre az MTI-nek Demeter Szilárd, az EP-képviselő központi irodájának vezetője.

Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) közelmúltban rendezett tisztújító közgyűlésén is kifejtette álláspontját, hogy az erdélyi magyarság számára a pártkoalíciós közös lista lenne az optimális, hiszen a hatályos törvények szerint az EP-be jutáshoz a pártkoalícióknak sem kell a pártoknál magasabb küszöböt elérniük, ugyanúgy öt százalékot kell teljesíteniük - ismertette az irodavezető.

"Ha abban vagyunk érdekeltek, hogy az erdélyi magyarságnak minél erősebb EP-képviselete legyen, akkor egy összpárti koalíció lenne a megoldás, amihez csak politikai akarat szükségeltetik" - mondta Demeter Szilárd.
Az MTI kérdésére, hogy eldöntötte-e már Tőkés László, megpályáz-e és milyen módon egy újabb mandátumot, az irodavezető azt mondta: az EP-képviselő szeretné folytatni munkáját, ha az erdélyi magyarok erre felhatalmazzák, de azt, hogy miként indul a választáson, még nem döntötte el.

"Több variáció lehetséges: indulhat pártkoalíciós listán, indulhat egyéniben, és más opciók is figyelembe vehetők" - állította Tőkés László központi képviselői irodájának vezetője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: